Braziliyalı alimlər passion meyvəsinin (Passiflora tenuifila) nəzərəçarpacaq dərəcədə iltihab əleyhinə təsir göstərə və artıq çəkili insanlarda xolesterol metabolizmasına müsbət təsir göstərə biləcəyini aşkar ediblər. Klinik tədqiqatların nəticələri Food & Function (F&F) jurnalında dərc olunub.
Testdə 16 könüllü iştirak edib və iki həftə ərzində ekvivalent miqdarda lif olan passion meyvəsi tozu və ya plasebo qarışığı qəbul edib. Nəticədə, birinci qrupun iştirakçılarında iltihab markerləri IL-6 və sICAM-1 səviyyələri azalıb, qan damarlarının funksiyası yaxşılaşıb və "yaxşı" xolesterolun (HDL) səviyyəsi artıb.
Genetik analiz göstərib ki, meyvə lipid və karbohidrat metabolizmasında iştirak edən 370-dən çox geni, o cümlədən hüceyrələrdən artıq xolesterolu çıxarmaqdan məsul olan əsas gen olan ABCA1-i aktivləşdirir. Alimlər qeyd edirlər ki, ehtiras meyvəsi iltihabı və maddələr mübadiləsini tənzimləyən PPAR-α və NF-κB siqnal yollarına da təsir göstərir.
Tədqiqatın müəllifləri ehtiras meyvəsinin diabet və ateroskleroz da daxil olmaqla ürək-damar və metabolik xəstəliklərin qarşısının alınmasında faydalı köməkçi elementə çevrilə biləcəyini vurğulayırlar. Alimlər meyvənin tərkibindəki müxtəlif bioaktiv maddələrin oxşar təsirə malik olduğunu güman edirlər. Bunlara polifenol birləşmələri, C vitamini və antioksidantlar daxildir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.