Mağazada yumurta seçərkən istehsal tarixinə və görünüşünə diqqət yetirmək lazımdır. Yumurta nə qədər təzə olsa, bir o qədər sağlam olar. Yaxşı yumurtanın qabığı təmiz, quru, çatsız, çipsiz və kifsiz olmalı, qablaşdırmada kəskin qoxu olmamalıdır, çünki məhsul qoxuları süngər kimi özünə çəkir.
Mütəxəssisin fikrincə, ən yaxşı yumurtanı məsələn, kənddə sərbəst böyüyən toyuqlar qoyur.
“Kənd yumurtalarında daha çox B2, B9, B12, A, K, E vitaminləri və selenium, kalsium, fosfor kimi mikroelementlər, həmçinin Omeqa-3 kimi əvəzolunmaz yağ turşuları var. Buna görə də onlar zavoddan daha faydalıdır. Belə yumurtaların sarısı daha zəngin narıncı rəngə malikdir”, - diyetoloq izah edib.
O, qeyd etdi ki, "D" işarəsi olan yumurta almaq da yaxşıdır - bu, "pəhriz" deməkdir. "C" işarəsi - "masa" deməkdir.
Pəhriz yumurtası ən təzədir. Onun icra müddəti cəmi 7 gündür. Bundan əlavə, yumurta adi bir yemək otağına çevrilir. Süfrə yumurtası soyuducudan kənarda 25 günə, soyuducuda isə +2-0 dərəcə C temperaturda 3 aya qədər saxlanılır. Təəssüf ki, mağazalarda pəhriz yumurtasına çox nadir hallarda rast gəlinir. Bu, uzun nəqliyyatla bağlıdır. Ona görə də yumurta seçərkən yerli istehsalçılara üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Diyetoloqun sözlərinə görə, evdə yumurtanın təzəliyini bir stəkan suya ataraq yoxlaya bilərsiniz. Təzə pəhriz yumurtası dərhal batır, süfrə yumurtası bir ucunda səthə qalxır, köhnə yumurta isə səthdə üzür.
Mütəxəssis yumurtaları axan su və sabun altında yumağı da məsləhət görüb. Bu, salmonellyozun törədicinin uzun müddət qabıqda qalması ilə əlaqədardır. Bu səbəbdən təzə toyuq yumurtası ilə təmasdan sonra əllərinizi yumaq lazımdır.
Yumurta istifadə etməzdən əvvəl dərhal yuyulmalıdır. Yumurta yuyularsa, sabun qabığın qoruyucu təbəqəsini məhv etdiyi üçün onun saxlama müddəti dərhal 12 günə endirilir .
Azadmedia az