AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Lobyanın yeni bir faydalı xüsusiyyəti

  • + A
  • - A
  • 4-12-2023, 21:54

    Lobyanın yeni bir faydalı xüsusiyyəti

    Fasulye bağırsağın normal fəaliyyətini təşviq edir və kolorektal xərçəngin təkrarlanma riskini azaldır. Texas Universitetinin alimləri bu qənaətə gəliblər. Nəticələr eBioMedicine-də dərc edilib.

    Piylənmə, pis pəhriz və ya mədə-bağırsaq traktının problemləri bağırsaq mikroflorasında balanssızlığa səbəb ola bilər. Bu vəziyyət kolorektal xərçəngi olan insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir. Bu, bağırsaq divarının epitelindən inkişaf edən bir qrup bədxassəli neoplazma üçün ümumi addır. Şişlərin və ya prekanseröz poliplərin çıxarılmasından sonra belə, disbiyoz residivə səbəb ola bilər.

    Fasulyenin bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir edib-etmədiyini öyrənmək üçün alimlər 30 yaşdan yuxarı 48 nəfərin iştirakı ilə təcrübə aparıblar. Bütün iştirakçılar obez idi və ya əvvəllər kolorektal xərçəngə tutulmuşdu. Könüllülər iki qrupa bölünüb. Birincinin iştirakçıları səkkiz həftə ərzində hər gün bir fincan üzvi konservləşdirilmiş ağ lobya yemək məcburiyyətində qaldılar. İkinci qrupdan olan subyektlər adi pəhrizə riayət etdilər. Hər dörd həftədən bir iştirakçılar bağırsaq mikrobiomunda dəyişiklikləri qiymətləndirmək üçün aclıq nəcisi və qan nümunələri təqdim edirdilər.
    Təcrübənin sonunda məlum olub ki, hər gün lobya yeyən subyektlərdə bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların (Faecalibacterium, Eubacterium və Bifidobacterium) müxtəlifliyində artım, patogen və ya fürsətçi bakteriyaların sayında isə azalma müşahidə olunub. Alimlər qeyd ediblər ki, bu paxlalı bitkinin bu faydalı xüsusiyyəti bağırsaq xərçənginin təkrarlanma riskinin aşağı olması ilə bağlıdır. Bundan əlavə, mikrobiomda müsbət dəyişikliklər bu xəstəliyə tutulan xəstələrin sağ qalma nisbətini yaxşılaşdıra bilər.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR