ABŞ-ın Klivlend Klinikasının (böyük özəl tibb mərkəzi) alimləri orqanizmdə ümumi B vitamini olan niacinin yüksək konsentrasiyası ilə bağlı ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı üçün yeni yol aşkar ediblər. Nəticələr Nature Medicine jurnalında dərc olunub.
Niasin və ya nikotinik turşu orqanizmin bir çox redoks reaksiyalarında, fermentlərin əmələ gəlməsində və canlı hüceyrələrdə lipid və karbohidratların mübadiləsində iştirak edən B vitaminidir. Bəzən qanda xolesterol səviyyəsini azaltmaq üçün onun istehlakını artırmaq tövsiyə olunur.
Mindən çox könüllünün iştirak etdiyi araşdırma, bədəndə artıq niasinin parçalanma məhsulu olan 4PY-nin olması ilə ürək xəstəlikləri arasında əlaqə olduğunu müəyyən etdi. Əvvəllər bəzi elmi məqalələr dövriyyədə olan 4PY-nin yüksək səviyyələrinin infarkt və insult riskinin daha yüksək olması ilə güclü əlaqədə olduğunu bildirmişdi.
ABŞ-dan olan elm adamları 4PY-nin qan damarlarını zədələyən və zamanla ateroskleroza səbəb ola bilən iltihabı tetiklediyini öyrənə bildilər. Müalicə olmadan xəstəlik ciddi ağırlaşmalara səbəb ola bilər - işemik insult, miyokard infarktı.
Nikotin turşusu çovdar çörəyi, qarabaşaq yarması, lobya, qoz-fındıq, yumurta sarısı, süd, ət, qaraciyər və göbələkdə olur. Tədqiqat müəllifləri aydınlaşdırdılar ki, niacinin istifadəsini tamamilə tərk etməməlisiniz. Onlar qeyd etdilər ki, niacinin müxtəlif formaları ilə hazırlanan reseptsiz əlavələrin artan istifadəsi onun qocalma əleyhinə xüsusiyyətlərinə görə populyarlaşıb. Tədqiqatçıların fikrincə, onların istifadəsi mütəxəssislə müzakirə edilməlidir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.