AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Dietoloq sağlamlığa zərər vermədən oruc tutmağın yollarını izah etdi

  • + A
  • - A
  • 7-03-2023, 23:40

    Dietoloq sağlamlığa zərər vermədən oruc tutmağın yollarını izah etdi

    Oruc tutmaqda əsas qayda bədəninizin imkanlarını düzgün qiymətləndirmək və onu ən ağır stressə salmamaqdır. Bu halda oruc sağlamlığa zərər vermədən keçəcək. Azadmedia.az xəbər verir ki, bu barədə Gazeta.Ru-ya İsrailin Hadassah klinikasının Skolkovodakı filialının dietoloqu və nefroloqu Anna Korobkina məlumat verib.

    Mütəxəssisin fikrincə, bəzi insanlar üçün arıq pəhrizə riayət etmək faydalıdır. Xəstəlik üçün tövsiyə edilməyən və hücuma səbəb ola biləcək bütün qidalar orucdan xaric edilir. Bunlar zəngin bulyonlar, şorbalar, jele, kolbasa, sakatat, ət, balıq konservləridir.

    “Oruc tutmaq böyrək çatışmazlığı, dislipidemiya və ya ateroskleroz xəstələri, həmçinin hipertoniya və bəzi allergik xəstəliklərdən əziyyət çəkənlər üçün də faydalıdır. Bu kateqoriyalı vətəndaşlar heyvan yağlarının istisna edilməsindən və bitki yağlarının istehlakının artmasından, pəhriz lifi ilə zəngin qidaların - taxılların, meyvələrin, tərəvəzlərin daha çox istehlakından faydalanırlar" - deyən həkim qeyd edib ki, orucluq zamanı qida rasionunda bitki və xüsusilə paxlalı qidaların çoxalması səbəbindən bəzi insanlarda diskomfort və mədə-bağırsaq traktının disfunksiyası müşahidə oluna bilər. Beləliklə, oruc zamanı şişkinlik, qarın ağrısı və nəcis pozulursa, pəhrizdə çiy tərəvəzlərin miqdarını azaltmağa və güveç, güveç, qaynadılmış, bişmiş şəklində istiliklə müalicə olunanları artırmağa çalışmalısınız.

    “Eyni zamanda başa düşmək lazımdır ki, mədə-bağırsaq xəstəlikləri, məsələn, ezofagit, qastrit, öd kisəsi xəstəliyi, bağırsaqların iltihablı xəstəlikləri olan insanlar oruc tutarkən çox miqdarda təzə tərəvəz və meyvə yeməməlidirlər”, - diyetoloq xəbərdarlıq edib.

    Korobkina onu da bildirdi ki, heç kəs kalorisi olduqca yüksək olan taxıl və makaronla, xüsusən də bitki yağı ilə məşğul olmamalıdır. Daha aşağı glisemik indeksi olan və daha uzun müddət tox qalmağınıza imkan verən tam taxılları seçməyə dəyər.

    Əslində oruc tutmaq bir müddət vegan olmaqdır – heyvani zülalları və yağları məhdudlaşdırmaq, bəzi günlərdə yalnız balıq yeməyə icazə verməkdir. Lakin veqanizm uzun müddətdə bədənə ən yaxşı təsir göstərmir, lakin yetkin, sağlam bədən üçün oruc zamanı qida maddələrinin belə müvəqqəti olaraq xaric edilməsi mənfi təsir göstərməyəcək.

    Oruc pəhrizində, diyetoloqun fikrincə, paxlalılar olmalıdır: lobya, noxud, noxud, maş, mərci. Zülal mənbəyi kimi tofu və digər soya məhsullarına diqqət yetirin. Siz orucu tərəvəz əti, vegan pendirləri və soya və turş xəmir əsasında yoğurtlarla şaxələndirə bilərsiniz.

    “Bununla belə, heyvan zülalları hüceyrə və toxumaların qurulması, hormonların, fermentlərin sintezi, antikorların istehsalı və toxunulmazlığın qurulması üçün vacib olduğundan, onlar, məsələn, uşaq qidası üçün vacib bir məhsuldur. Odur ki, 14 yaşınadək uşaq və yeniyetmələr, hamilə və süd verən analar, ağır işlə məşğul olan və onkoloji xəstəliklərdən əziyyət çəkən şəxslər oruc tutmaqdan ciddi şəkildə azad edilməlidir. Oruc tutmaq yaşlılara tövsiyə edilmir. Qalanları bədənlərinin fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə almalı və güclərinə görə oruc tutmalıdırlar.



    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR