Orqanizmin qocalmasının qarşısını almaq üçün siyənək və skumbriya yemək məsləhət görülüb.
Yaşlanma prosesində rol oynayan əsas amillər aşağı dərəcəli xroniki iltihab, oksidləşdirici stress, aterosklerozun irəliləməsi və nəticədə damarların qocalması, qabaqcıl qlikasiyanın son məhsullarının toplanması, həmçinin genomda səhvlərin yığılmasıdır. Bunlar yaşla genetik materialın zədələnməsi və bəzi endokrin orqanların (xüsusilə cinsi hormonların) funksiyasının azalması səbəbindən baş verir. Bu proseslərin bəzilərinə pəhrizimiz ciddi şəkildə təsir edə bilər.
Birinci yerdə yağlı vəhşi soyuq su balığıdır.
Bu, çoxlu doymamış omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Omeqa-3 güclü kardio- və angioprotektorlardır, aşağı dərəcəli xroniki iltihabı yatırır, oksidləşdirici stressdən qoruyur, həmçinin osteoporozun qarşısını alır və dərini cavan saxlayır. Yeri gəlmişkən, bu, ən çox omeqa-3 ehtiva edən bahalı qırmızı balıq deyil, ucuz siyənək və skumbriyadır.
İkinci sətirdə müxtəlif rəngli meyvələr, tərəvəzlər və otlar var.
Bu məhsulların palitrası nə qədər müxtəlifdirsə, onların tərkibində 1000-dən çox olan xüsusi fitokimyəvi maddələr bir o qədər çox olur. Onların hamısı təbii antioksidantdır, yəni bizi qocalmaqdan qoruyur. Yetkinlər üçün gündə meyvə-tərəvəz norması ən azı 500 qramdır.
Bundan əlavə, bütün taxıl və paxlalı bitkilərə, o cümlədən onlardan hazırlanmış çörək və makaronlara diqqət yetirməyə dəyər. Onlarda yüksək lif, B vitaminləri və zülal var. Bu kateqoriya məhsulların bir hissəsi olan lif bağırsaq şişlərindən qoruyur və eyni zamanda mikrobiotamız üçün qidalandırıcı bir maddədir. Sağlam mikrobiota həmçinin insulin müqavimətinin qarşısını alır və qabaqcıl qlikasiya son məhsullarının həddindən artıq formalaşmasından qoruyur.
Dördüncü yerdə süd məhsulları (az yağlı və şəkərsiz). Onlar kalsiumun əsas mənbəyidir və sümüklərin qocalma prosesindən - osteoporozdan qoruyur.
Beşincisi, zülal mənbəyi kimi yağsız ət məhsulları (kollagen daxil olmaqla). Ağ toyuq, hinduşka, dovşan. Bu protein qidaları dərinizi və saçınızı sağlam saxlayır, həmçinin əzələ kütləsini qoruyur, bu da çox vacibdir. Axı əzələ kütləsinin azalması (yaşa bağlı sarkopeniya) qocalma prosesini tetikleyen amillərdən biridir. Unutmayın ki, əzələ kütləsinin saxlanmasında kifayət qədər protein istehlakı ilə yanaşı, fiziki fəaliyyət də mühüm rol oynayır.