AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Yağlı qidalar bədəndə iltihaba səbəb olur və ürək xəstəliyi riskini artırır

  • + A
  • - A
  • 6-01-2025, 23:11

    Yağlı qidalar bədəndə iltihaba səbəb olur və ürək xəstəliyi riskini artırır

    Şandun Universitetinin (Çin) Qilu Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, yüksək yağ tərkibli pəhriz bağırsaq florasında mənfi dəyişikliklərə səbəb olur, orqanizmdə xroniki iltihabı təşviq edir, ürək xəstəlikləri riskini artırır və immun sistemində nasazlıqlara səbəb olur.

    Tədqiqat göstərdi ki, yüksək yağlı pəhriz bağırsaqda üç ailənin və on bir cins bakteriyanın sayının dəyişməsi ilə əlaqələndirilir. Bu dəyişikliklər selikli qişanın iltihabına səbəb olur ki, bu da immun sistemində əsas rol oynayan interleykinlərin - molekulların səviyyəsinin artmasına səbəb olur. Bu da öz növbəsində infeksiyalar, allergiya, astma kimi xəstəliklərin, eləcə də iltihabi və otoimmün xəstəliklər riskini artırır.

    Həmçinin, tədqiqat yüksək yağlı pəhrizin beyinə, toxunulmazlığa təsir göstərə bilən və piylənmə və kolon xərçəngi riskini artıra bilən mənfi genetik dəyişikliklərlə əlaqəsini təsdiqlədi. Bundan əlavə, belə bir pəhrizin səbəb olduğu sistemik xroniki iltihab metabolik sindromun inkişafında mühüm amil kimi tanınır - bədənin müxtəlif xəstəliklərə həssaslığını artıran bir vəziyyət də bura daxildir.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR