AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Həkim kartof qızartmasının zərərini siqaretin fəsadları ilə müqayisə edib

  • + A
  • - A
  • 5-06-2024, 23:44

    Həkim kartof qızartmasının zərərini siqaretin fəsadları ilə müqayisə edib


    Bir porsiya kartofda potensial xərçəngə səbəb olan toksinlərin miqdarı iki onlarla siqaretin miqdarına bənzəyir. Bu barədə Daily Mail-ə ABŞ-dan olan biokimyəvi təhsilli ailə həkimi Ketrin Şanahan məlumat verib.

    Həkim izah edib ki, bitki yağları (günəbaxan, qarğıdalı, kolza, soya, pambıq və zəfəran) bir çox xəstəliklərin (o cümlədən xərçəng) inkişaf riskini artıra bilər. Söhbət sadə üsullarla hazırlanmış təbii yağlardan deyil, məhsulun ultra işlənmiş versiyalarından və təkrar qızartma üçün istifadə olunan yağlardan gedir.

    Şanahanın sözlərinə görə, belə yağlarda çoxlu doymamış yağ turşuları (PUFA) var. Bu birləşmələr oksigenlə reaksiya verməyə meyllidirlər, bu proses oksidləşmə adlanır. Neft oksidləşdikdə yeni birləşmələr əmələ gəlir ki, bunlar topluca lipid oksidləşmə məhsulları (LOP) adlanır. Lipid oksidləşmə məhsulları təbii mühitdə (bitkilərdə) tapılmır. Onların bir çoxu orta və ya həddindən artıq zəhərlidir.

    Həkim aydınlaşdırıb ki, bitki yağlarının tərkibində olan toksinlərin ən təhlükəli kateqoriyası aldehidlərdir. Bu kimyəvi maddələr ailəsinə konservant formaldehid və siqaretin kanserogenliyinə töhfə verən bir çox digər toksinlər daxildir. Həkimin sözlərinə görə, kartof kartofunun bir porsiyasındakı toksinlərin miqdarı 25 siqaretə qədər çəkərkən istehlak edilən toksinlərlə eynidir.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR