London Kral Kollecinin (KCL) alimləri müəyyən ediblər ki, aralıq oruc tutmaq əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra, enerjini artıra və aclığı azalda bilər. Azadmedia.az xəbər verir ki, bu barədə kollecin saytında məlumat verilir.
Eksperimentdə 37 545 nəfər iştirak edib. İlk həftə onlar həmişəki kimi yemək yedilər və sonra yeddi gün fasiləli oruc tutmağa keçdilər. Onlar yemək vaxtları, özlərinin qiymətləndirdiyi enerji, əhval-ruhiyyə və aclıq haqqında gündəlik hesabatı smartfonlarındakı xüsusi proqrama göndəriblər. Məlumatların təhlili təsdiqlədi ki, qida qəbulunu 10 saatlıq müddətə məhdudlaşdırmaq və qalan 14 saat ərzində oruc tutmaq rifahı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırıb və aclığın qarşısını alır.
Fasiləli oruc tutan iştirakçıların 51%-i iki həftədən 16 həftəyə qədər cüzi arıqladığını bildirdi. Bu nəticə digər tədqiqatlarla da uyğundur ki, yemək vaxtlarının məhdudlaşdırılması xəstəlik riski yüksək olan insanlarda diabetin qarşısını ala bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.