PNIPU: Mikrodalğalı sobalar qidaları radioaktiv etmir
2025-ci il oktyabrın 8-də 20-ci əsrin ən məşhur məişət cihazlarından birinin - mikrodalğalı sobanın anadan olmasının 80 illiyi tamam olur. Səkkiz onillik ərzində o, həcmli eksperimental cihazdan nəinki qızdıran, həm də kompleks proqramlara uyğun yeməklər hazırlayan ağıllı mətbəx cihazına çevrildi. Yubiley üçün Perm Politexnikinin mütəxəssisləri bu ixtiranın ətrafında hansı miflərin olduğunu söylədilər. Bu barədə “Gazete.Ru” təhsil ocağının mətbuat xidmətində məlumat yayıb.
Mikrodalğalı sobanın çoxdan mətbəxin tanış atributuna çevrilməsinə baxmayaraq, onun ətrafında hələ də çoxlu miflər var. Один из самых живучих — əgər mikrodalğalar qidanı radioaktiv edirsə. PNIPU-nun “Ümumi fizika” kafedrasının müdiri, fizika-riyaziyyat elmləri doktoru Anatoli Perminovun izah etdiyi kimi, bu mümkün deyil. Mikrodalğalar radio siqnalları ilə eyni elektromaqnit vibrasiyalardır. Onlar maddəni ionlaşdırmır və atomların quruluşunu dəyişdirə bilmirlər. Fırını söndürdükdən sonra istilik dərhal dayanır və məhsul "şüalanma" deyil, yalnız isti qalır.
Başqa bir yanlış fikir vitaminlərlə bağlıdır. Qızdırıldıqda həqiqətən qismən parçalanırlar, lakin səbəb mikrodalğalı sobalarda deyil, temperaturun özündədir. Professor Viktor Kriştopun sözlərinə görə, düzgün istifadə edildikdə, mikrodalğalı soba hətta yemək bişirməkdən daha çox qida maddələrinin saxlanmasına kömək edir. təsir tez və çox miqdarda su olmadan baş verir, buna görə vitaminlər bulyona keçmir.
Uşaq qidasının toksikliyi haqqında mif təsdiqlənməyib. Körpələr üçün hazırlanmış yeməklər mikrodalğalı sobaların təsiri altında kimyəvi tərkibini dəyişmir, lakin istiliyin qeyri-bərabər ola biləcəyini nəzərə almağa dəyər. Yeməyi qızdırdıqdan sonra yanmamaq üçün qarışdırıb bir az soyumaq lazımdır.
Çay üçün suyun mikrodalğalı sobada qızdırıla bilməyəcəyinə inanılır. Bu mümkündür, lakin həddindən artıq istiləşmədən qaçınmaq vacibdir. Mikroqüsurları olmayan hamar bir qabda su, qabarcıq əlamətləri göstərmədən qaynama temperaturuna çata bilər və hərəkət edərkən birdən-birə "qaynamaq" olar. Bunun qarşısını almaq üçün fiziklər fincana taxta çubuq və ya çay paketi qoymağı məsləhət görürlər - bu, buxarlanma mərkəzləri yaradır və prosesi təhlükəsiz edir.
"Mikrodalğalı soba sadəcə məişət texnikası deyil, təsadüfi müşahidənin gündəlik həyatda inqilaba çevrilməsinin nümunəsidir. O, texnoloji tərəqqinin simvolu olaraq qalır və fizikanın həyatı necə dəyişməyə qadir olduğunu açıq şəkildə göstərir", - professor Viktor Kriştop yekunlaşdırıb.