AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Turş çörək sağlamlıq üçün təhlükəli deyil

  • + A
  • - A
  • Dünən, 07:55

    Turş çörək sağlamlıq üçün təhlükəli deyil

    Geniş yayılmış mifə baxmayaraq, sübut edilib ki, turş çörək sağlamlıq üçün təhlükəli deyil və kilo artırmır.

    Sosial şəbəkələrdə və bəzi dietoloqlar arasında çörəyin tərkibindəki mayaların təhlükəli ola biləcəyi, sanki bağırsaq mikroflorasını pozduğu, çürümə prosesləri başlatdığı, faydalı maddələrin çatışmazlığına gətirib çıxardığı və kökəlməsinə səbəb olduğu barədə fikirlər var.

    Yumşaq çörəyin mərkəzindəki temperatur nadir hallarda 95-98 ° C-dən yuxarı qalxır, qabığı isə 130-150 ° C və daha yüksək temperatura qədər istiləşə bilər. İndi xatırlamaq lazımdır ki, maya bir hüceyrəli göbələkdir, o da zülallardan ibarətdir və əksər zülallar geri dönməz şəkildə denatürasiyaya başlayır (məhv edir və bükülür) 50 ° C-də hüceyrə ölümünə səbəb olur. "Buna görə xəmirdəki bütün mayalar 200°C-yə qədər qızdırılan sobaya daxil olanda ölür.

    Çörəkdə mayanın saxlanması və onun zərəri haqqında mif ekoloji və naturopatik ədəbiyyatda fəal şəkildə gücləndirilir, burada "mayasız" çörəyi təbliğ etmək üçün istifadə olunur.

    .Baxmayaraq ki, o, tez-tez maya mayası üzərində özü tərəfindən hazırlanır, bu da vəhşi maya və bakteriyaların köməyi ilə olur. Psixoloji cəhətdən bu mif cəlbedicidir, çünki mürəkkəb problemlərin sadə izahını təqdim edir. Günahkarlar balanssız qidalanma və oturaq həyat tərzi deyil, spesifik "düşmən" - mayadır. Lakin elm nöqteyi-nəzərindən bu, daha qədim bir məhsul deyil. bəşəriyyət min illərdir çörək, şərab və pivə hazırlamaq üçün istifadə edib və onun sağlamlığa mənfi təsiri dietetika və qida təhlükəsizliyi sahəsində bütün mötəbər tədqiqatlar tərəfindən tamamilə təkzib edilib.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR