Diyetoloqların fikrincə, gündəlik qida rasionuna daxil olan lif və fermentləşdirilmiş qidalar orqanizmdə stressi xeyli azalda və yuxunu yaxşılaşdıra bilər.
İrlandiyalı alimlər qrupu gündəlik qida rasionuna daxil olan qıcqırdılmış qidaların və lifin insanın psixi vəziyyətinə necə təsir etməsi ilə bağlı araşdırma aparıb.
Təcrübədə iştirak etmək üçün 18-60 yaş arası 45 sağlam könüllü dəvət olunub. Onlar iki yarıya bölündülər. Yüksək lif və fermentləşdirilmiş qidalarla qidalanan könüllülərdən fərqli olaraq digər qrupun ümumi qidalanma məsləhətlərindən başqa, iştirakçılar heç nə qəbul etməyib.
Pəhriz qrupunun gündəlik pəhrizinə yüksək lif konsentrasiyası olan qidalar - meyvə və tərəvəzlər, həmçinin taxıllar daxildir - 5-8 porsiya. Paxlalıları həftədə dörd porsiyaya qədər yemək tələb olunurdu. Bundan əlavə, fermentləşdirilmiş qidalar (kimçi, duzlu kələm, qatıq, kombuça) hər gün menyuda olmalı idi - ən azı üç porsiya.
Bir ay davam edən eksperimentin sonunda iştirakçılar vəziyyətləri ilə bağlı qiymətləndirmələrini bölüşüblər.
Nəzarət qrupu ilə müqayisədə, pəhriz saxlayan könüllülərin depressiv və ya stresli emosiyalar yaşama ehtimalı daha az idi və onların yuxu keyfiyyəti də daha yaxşı idi. Onlar pəhrizə nə qədər ciddi əməl etsələr, təsir bir o qədər güclü olar. Alimlər bir daha sübut etdilər ki, belə bir pəhriz insanın psixi sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.