Tədqiqatçılar tapdılar ki, dəniz yosunu minilliklər boyu Avropada ümumi yemək olub. Onlar İspaniyadan Litvaya qədər insan qalıqlarının dişlərində məhsulun əlamətdar əlamətləri tapıblar. Belə bir pəhriz saxlayan insanlar eramızdan əvvəl 6400-cü ildən bu ərazidə yaşayırdılar. eramızın 12-ci əsrinə qədər Bu barədə Nature Communications jurnalında dərc olunan məqalədə deyilir.
Hazırda dəniz yosunu Qərb mətbəxində qeyri-adi tərkib hissəsi hesab oluna bilər və gözəl yemək kitablarında yer alır. Lakin belə çıxır ki, dəniz yosunu min illərdir Avropada adi bir qida maddəsi olub.
Arxeoloji ərazilərdə olan elm adamları əvvəllər dəniz yosunu izlərini tapmışdılar, lakin onun nə üçün istifadə edildiyi bəlli deyildi və onun yanacaq və gübrə kimi xidmət etdiyi güman edilirdi. Lakin yeni bir məqalə dəniz yosunlarının Avropanın bir çox yerində qida kimi istehlak edildiyini sübut edir.
Tədqiqatçılar eramızdan əvvəl 6400-cü ilə aid Cənubi İspaniyadan Şimali Şotlandiyaya qədər Avropanın 28 arxeoloji yerindən 74 nəfərin qalıqlarından diş daşı nümunələrini təhlil ediblər.
Cəmi 37 nümunədə dəniz yosunu və gölməçə otu kimi qidaların istehlakını göstərən biomarkerlər var idi. Bir nümunə dəniz yosunu istehlakını göstərdi.
Bəzi hallarda, komanda hətta yeyilən dəniz yosunun rəngini də müəyyən edə bildi: məsələn, qırmızı dəniz yosunu Orta və Son Neolit dövründə (e.ə. 3200-2800) İsbister, Orkneydə yeyilmiş kimi görünür.
Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, bu gün Avropada belə qidalar nadir hallarda yeyilsə də, nisbətən yaxın vaxtlara qədər onlar pəhrizin ümumi hissəsi olub.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.