Britaniyalı dietoloq və sağlam qidalanma haqqında kitabların müəllifi Maykl Müsli bildirib ki, fruktozadan çox istifadə etmək piylənməyə səbəb ola bilər. Azadmedia.az xəbər verir ki, bu barədə Daily Mail məlumat yayıb.
Bir çox insan pəhrizdə şəkərin artıq olmasının artıq çəkiyə səbəb olduğunu bilir. Bununla belə, fruktozanın zərərli təsirləri çox vaxt düzgün qiymətləndirilmir. Bu monosaxarid "sağlam" sayılır, çünki qan şəkərinin səviyyəsini qlükoza qədər sürətlə artırmır. Diabetli bir çox insana rafine şəkəri fruktoza tozu ilə əvəz etmək tövsiyə olunur.
Diyetoloq Müsli fruktozanın aclığı artıra biləcəyini söylədi. Bu qənaətə ABŞ-ın Kolorado Universitetinin Tibb Məktəbinin alimləri gəlib. Bu monosaxaridin həddindən artıq istehlakı bir insanın iştahına nəzarəti itirməsinə və şəkərsizlər də daxil olmaqla daha çox yemək yeməsinə səbəb ola bilər. Bu, bədənə daha çox kalori qəbuluna səbəb olur. Daimi kalorili artıqlıq yağ yataqlarının dərialtı təbəqəsi olan lipidlər şəklində saxlanılır.
Tipik olaraq, qida parçalanır və bağırsaqlarda udulur və sonra adenozin trifosfata (ATP) çevrilir, bu birləşmə bədən hüceyrələrinin əsas enerji mənbəyi kimi istifadə edir. Amma amerikalı alimlər deyirlər ki, çox fruktoza istehlak etmək ATP istehsalını boğur. ATP səviyyəsi aşağı düşdükdə insan beynində iştahı stimullaşdırmaqdan məsul olan sahələr aktivləşir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.