AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Səhər yeməyi üçün yumurtanın sağlam əvəzedicisi

  • + A
  • - A
  • 17-11-2023, 23:59

    Səhər yeməyi üçün yumurtanın sağlam əvəzedicisi

    Almaniyanın Düsseldorfdakı Diabet Araşdırmaları Mərkəzinin alimləri müəyyən ediblər ki, səhər yeməyində 25-28 qram qoz-fındıq yemək ürək-damar xəstəliklərinin və şəkərli diabetin inkişaf riskini azalda bilər. Nəticələr Diabetin Öyrənilməsi üzrə Avropa Assosiasiyasında (EASD) dərc edilib.

    Bir çox insan səhər yeməyində yumurta yeyir. Onların sağlamlıq üçün faydaları mübahisəlidir - bəzi mütəxəssislər yumurtanın tərkibindəki xolesterinin ürəyə zərərli olduğuna inanırlar. Digərləri bu faktın daha çox araşdırma ilə təsdiqlənməsinin lazım olduğunu iddia edirlər. Qoz-fındıq, əksinə, qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı saldığı sübut edilmişdir.

    Alman alimləri səhər yeməyində müntəzəm olaraq qoz-fındıq yeməyin orqanizmə fayda verib-vermədiyini öyrənməyə çalışıblar. Bunun üçün onlar könüllülərin iştirakı ilə təcrübə aparıblar. Birinci qrupdan olan subyektlər əti tam taxıl və ya dənli bitkilərlə, yumurtanı qoz-fındıq ilə əvəz etməli, kərə yağı əvəzinə zeytun yağı istifadə etməli idilər. Birinci qrupdan olan könüllülər adi pəhrizlərinə sadiq qaldılar.
    Təcrübənin sonunda məlum olub ki, 50 qram ətin 30 qram tam taxıl ilə əvəz edilməsi ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riskinin 36% azalması ilə əlaqələndirilir. Kərə yağı əvəzinə zeytun yağı istehlak etmək onların baş vermə ehtimalını 4% azaldıb. Eyni zamanda, qoz-fındıq lehinə yumurtadan imtina etmək potensial olaraq ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf riskini 17%, 2-ci tip diabetin inkişaf riskini 18% azaldır.

    Alimlər qeyd ediblər ki, onlar insanları yumurta rasionlarından tamamilə çıxarmağa çağırmırlar. Tədqiqatçılar balanslaşdırılmış pəhrizin sağlamlıq üçün əhəmiyyətini vurğulayırlar


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR