AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Alimlər portağal kökünün sağlamlıq üçün nə üçün faydalı olduğunu izah edirlər

  • + A
  • - A
  • 27-11-2023, 23:11

    Alimlər portağal kökünün sağlamlıq üçün nə üçün faydalı olduğunu izah edirlər

    Şimali Karolina Universitetinin alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırma nəticəsində məlum olub ki, yerkökün narıncı rənginə görə üç resessiv gen cavabdehdir. Bu rəngli yerkökü çoxlu karotenoidləri, göz xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldan və hüceyrələri erkən yaşlanmadan qoruyan təbii piqmentləri ehtiva edir. Nəticələr Nature jurnalında dərc olunub.

    600-dən çox yerkökü sortunun genomlarının təhlili göstərdi ki, bu kök tərəvəzin narıncı rəngi üç spesifik gen tərəfindən müəyyən edilir. Yerkökü belə bir kölgə əldə etmək üçün bu genlər resessiv vəziyyətdə olmalıdır (ifadə edilməmişdir). Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, narıncı yerkökü 15-16-cı əsrlərdə Qərbi Avropada yaranıb. Çox güman ki, bu çeşid ağ və sarı yerkökü keçməklə hazırlanmışdır. Kök tərəvəzlərin parlaq rənginə və şirin dadına görə yeni çeşid tez bir zamanda populyarlıq qazandı.

    Bundan əlavə, narıncı yerkökü karotenoidlərlə - bitki piqmentləri ilə zəngindir. Bu birləşmələr canlı hüceyrələrin membranlarını reaktiv oksigen növləri tərəfindən məhv olmaqdan qoruyur. Bu proses oksidləşdirici stress adlanır. Bundan əlavə, qidada karotenoidlərin istehlakı göz xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. Onlar torlu qişanın, görmədə mühüm rol oynayan gözün astarının fotokimyəvi zədələnməsinin etibarlı qoruyucularıdır.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR