Perudakı Cayetano Heredia Universitetinin tədqiqatçıları sağlamlıq üçün daha təhlükəsiz olan xörək duzunu sınaqdan keçiriblər. Tərkibində 75% natrium xlorid və 25% kalium xlorid olan yeni məhsul qan təzyiqini aşağı sala bilib. Nəticələr PubMed-də dərc edilib.
Üç hissəli natrium xlorid və bir hissə kalium xlorid nisbətini ehtiva edən yeni duz formulası 2015-ci ildə ABŞ-dakı Milli Ürək, Ağciyər və Qan İnstitutunun dəstəyi ilə hazırlanmışdır. Çünki bir neçə duz əvəzedicisinə daxil olan və təbii olaraq bir çox meyvə və tərəvəzdə olan mineral kalium damar divarlarını rahatlaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır. Adi duz demək olar ki, təmiz natrium xloriddir.
Peru alimləri inkişafı 2376 könüllü üzərində sınaqdan keçiriblər. Əvvəlcə könüllülərin yalnız bir hissəsi yeni tərkibli duzdan istifadə etdi, lakin zaman keçdikcə bütün iştirakçılar yalnız natrium xloriddən ibarət ənənəvi məhsuldan istifadə etməyi dayandırdılar. İştirakçıların 3,5 il davam edən monitorinqi nəticəsində məlum olub ki, subyektlərin hipertoniyadan əziyyət çəkmə ehtimalı iki dəfə azalıb. Könüllülərin orta təzyiq səviyyələri də azalıb.
Hipertansiyonu olan 60 yaş və yuxarı yaşlı iştirakçılar qan təzyiqinin 2,17 mmHg azaldığını bildirdilər. Bu nəticə insultdan ölüm riskinin təxminən 10%, ürək-damar xəstəliklərindən isə 7% azalması ilə əlaqələndirilir.
Tədqiqatçılar yenilənmiş formulanın ürək və damar xəstəlikləri ilə mübarizədə təsirli olduğunu qeyd ediblər. Yeni duz istehlak edilən kalium və natrium miqdarını tarazlaşdırmağa qadirdir. Alimlər ümid edirlər ki, daha təhlükəsiz duz gələcəkdə həkimlər tərəfindən ürəyi qorumaq üçün tövsiyə oluna bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.