AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Qidalanmanın beynin strukturuna necə təsir etdiyi məlum olub

  • + A
  • - A
  • 18-12-2023, 23:51

    Qidalanmanın beynin strukturuna necə təsir etdiyi məlum olub

    Təzə meyvə və tərəvəzlərin müntəzəm istehlakı insan beyninin hipokampusunda və sağ presentral girusda boz maddənin həcminin artması ilə əlaqələndirilir. Strukturdakı bu dəyişikliklər depressiya və demans inkişaf riskini azalda bilər. İsveçin Uppsala Universitetinin alimləri bu qənaətə gəliblər. Nəticələr NeuroImage jurnalında dərc olunub.

    Elm adamları 9925 iştirakçının qidalanma vərdişlərini təhlil ediblər, onların məlumatları bioloji nümunələrin böyük bir anbarından - Britaniya Biobankından götürülüb. Subyektlər beynin strukturunu öyrənmək üçün maqnit rezonans tomoqrafiyasından da keçiblər.

    Nəticələr göstərdi ki, müntəzəm olaraq təzə meyvə və tərəvəz istehlak edən insanlar hipokampus, beyin qabığı və sağ presentral girusda daha çox boz maddə həcminə malikdirlər. Boz maddə beynin sinir toxumasının əsas komponentidir və neyron hüceyrə cisimlərindən ibarətdir. Neyronlar sinir impulslarının yaradılması və ötürülməsi, həmçinin daxil olan məlumatların işlənməsi və saxlanması üçün məsuliyyət daşıyır.
    Tədqiqatçılar izah etdilər ki, meyvə və tərəvəz yemək beynin həcmini dəyişdirir. Xüsusilə, hipokampusdakı boz maddə həcminin artması demans və depressiv pozğunluqların inkişaf riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Meyvə və tərəvəz yemək boz maddənin miqdarına birbaşa təsir edib-etmədiyi və ya beynin müəyyən nahiyələrində daha yüksək həcmdə boz maddə olan insanların meyvə və tərəvəz yeməyə meylli olub-olmadığı aydın deyil.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR