Toyuq ətinin yuyulması qida zəhərlənməsindən qorunmur və salmonella bakteriyasına yoluxma riskini artırır. Bu barədə Səhiyyə məlumat yayıb.
ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri (CDC) 25 paket toyuq ətindən birinin təhlükəli salmonella bakteriyası ilə çirkləndiyini təxmin edir. Onunla yoluxma dörd-yeddi gün ərzində ishal, qızdırma və qarın ağrısına səbəb ola bilər və nadir hallarda xəstəlik həyat üçün təhlükə yaradır.
Bununla belə, çiy toyuq ətinin yuyulması nəinki infeksiya riskini azaltmır, əksinə, onu artıra bilər. Təcrübələr göstərdi ki, bu proses patogen mikrobların mətbəxdə, ilk növbədə, lavabonun yaxınlığındakı ərazilərdə yayılmasına səbəb olur. 26% hallarda bakteriyalar istiliklə müalicə olunmayan digər məhsullara, məsələn, salatlara daxil olur. Bundan əlavə, toyuğun yuyulması ətin üzərindəki bakteriyaları məhv etmir: istilik onu öldürməkdə daha təsirli olur.
Toyuq yumaq vərdişi miras qalmışdır: keçmişdə bunu etmək lazım idi, çünki insanlar öz quşlarını kəsirdilər və ya yolurdular. Bununla belə, mağazadan qablaşdırılmış toyuğun yuyulmasının mənası yoxdur.
Salmonella infeksiyasının qarşısını almaq üçün toyuq ətinin soyuducuda əriməsi (tercihen qapalı qabda və ya aşağı rəflərdə), ət və digər məhsullar üçün müxtəlif kəsmə lövhələrindən istifadə etmək, həmçinin istilik müalicəsi salmonella infeksiyasının qarşısını almağa kömək edir. Bundan əlavə, ət dondurulmuş halda bişirilə bilməz. Bişdikdən sonra toyuq (və ya digər quş əti) üç-dörd gün soyuducuda saxlanılacaq.
Əgər kimsə toyuq ətini yumağa öyrəşibsə və buna davam etmək istəyirsə, CDC sıçrama riskini azaltmaq üçün əti su ilə yumşaq bir şəkildə yaxalamağı və dərhal sonra lavabonun, ətrafdakı səthlərin və əllərin yuyulmasını tövsiyə edir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.