Macarıstanın Semmelweis Universitetinin alimləri bildiriblər ki, menopoz zamanı rifahı yaxşılaşdırmaq üçün qadınlara hər gün bir ovuc qoz-fındıq, 300 qram tərəvəz və 200 qram meyvə yemək tövsiyə olunur. Protein qəbulunu da artırmaq lazımdır. Araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.
Menopoz zamanı qadınlar üçün hansı pəhriz növünün daha yaxşı olduğunu öyrənmək üçün tədqiqatçılar, menstruasiya dayandırıldıqdan sonra müxtəlif qidaların rifah üzərində təsiri ilə bağlı əvvəlki 134 elmi məqaləni təhlil etdilər.
Elmi araşdırma göstərdi ki, rifahı yaxşılaşdırmaq, ayıqlığı artırmaq və isti flaşların intensivliyini azaltmaq üçün ən təsirli strategiya hər kiloqram çəki üçün gündə 1-1,2 qram protein istehlak etməkdir. Gündəlik zülal qəbulunuzun yarısının soya, mərcimək, lobya, noxud və quinoa kimi bitki mənbələrindən gəlməsi lazım olduğunu qeyd edir.
Tədqiqatçılar həmçinin qadınlar üçün menopoz zamanı tərəvəz və meyvə istehlakını müvafiq olaraq 300 və 200 qrama qədər artırmaq çox vacib olduğunu müəyyən etdilər. Fındıq sağlam yağlar və lif mənbəyi ola bilər - elm adamları özünüzü gündə otuz qramla məhdudlaşdırmağı məsləhət görürlər. İcmalda yer alan bəzi digər tədqiqatlar göstərir ki, qadınlar hər həftə ən azı iki porsiya balıq yeməlidirlər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.