Səudiyyə Ərəbistanı Kral Faysal Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, qırmızı üzüm tərkibindəki polifenol adlanan xüsusi bitki birləşmələri səbəbindən şəkərli diabet, ürək xəstəliyi və vaxtından əvvəl qocalma riskini azalda bilər. Araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.
Polifenollar bitkilərin çiçək və meyvələrinə rəng verən birləşmələrdir. Onlar müxtəlif faydalı xüsusiyyətlərə malikdirlər, o cümlədən iltihab əleyhinə, antibakterial, antifungal və antiviral.
Tədqiqatda müəlliflər bitkilərin stresli vəziyyətlərə qarşı müqavimətini artırmaq üçün istehsal etdikləri resveratrol maddəsinə diqqət yetiriblər. Könüllülərin iştirak etdiyi klinik sınaq göstərdi ki, üç ay ərzində 250 mq resveratrol qəbulu 2-ci tip diabetli xəstələrdə qlikozid hemoglobin səviyyəsini və sistolik qan təzyiqini azaldır. Bundan əlavə, bu maddə ürək əzələsinin hipertrofiyasını azalda və qan dövranını yaxşılaşdıra bildi.
Qeyd olunur ki, polifenollar həm də antioksidant təsir göstərir - orqanizmdə oksidləşdirici prosesləri boğmaq, bununla da hüceyrələrin və toxumaların canlılığını qoruyub saxlamaq və orqanizmi vaxtından əvvəl qocalmaqdan qorumaq qabiliyyəti.
Tədqiqatın müəllifləri vurğulayıblar ki, onların kəşfi resveratrol əsasında yeni dərmanların yaradılmasına töhfə verə bilər. Bu cür dərmanlar piylənmə, diabet və hipertoniya ilə mübarizədə təsirli ola bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.