London Kraliça Meri Universitetinin Action on Salt tədqiqat təşkilatından britaniyalı dietoloq Sonia Pombo Daily Mail-ə bildirib ki, pendir, souslar, biskvitlər və hazır yeməklərin həddindən artıq istehlakı hipertoniya riskini artıra bilər. Fakt budur ki, bu qidaların tərkibində çox vaxt həddindən artıq duz olur.
Dietoloq izah etdi ki, fast food restoranlarında və supermarketlərdə hazırlanmış yeməklər çox vaxt həddindən artıq duzlanır. Bununla belə, həddindən artıq miqdarda duz təkcə fast foodda deyil, şorba kimi “daha faydalı” yeməklərdə də tapıla bilər. Digər daha az açıq duz mənbəyi pendirlər, xüsusən də Çedar ola bilər.
ÜST (Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı) tərəfindən müəyyən edilmiş maksimum gündəlik duz qəbulu beş qramdır. 100 qram çedar pendirinin tərkibində ikidən çox ola bilər.
Həkim bildirib ki, müntəzəm olaraq çox duz qəbulu hipertoniya riskini xeyli artırır. Fakt budur ki, natrium (süfrə duzunun tərkib hissələrindən biri) bədəndə maye saxlamaq qabiliyyətinə malikdir və bununla da dövran edən qanın həcmini artırır. Bu, qan damarlarının divarlarında əlavə stress yaradır və infarkt və vuruş ehtimalını artırır.
Bir çox insan duz qəbulunu izləmək lazım olduğunu bilir. Bununla belə, sadəcə yeməklərə duz əlavə etməkdən çəkinmək istənilən müalicəvi effekti verə bilməz, çünki natrium bir çox qidalarda “gizli” formada mövcuddur. Bunlara souslar (ketçup, xardal), şirin peçenye və qəlyanaltılar, səhər yeməyi taxılları və çörək daxildir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.