AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Alzheimer və Parkinson xəstəliklərini təhrik edən məhsullar

  • + A
  • - A
  • 26-03-2024, 20:38

    Alzheimer və Parkinson xəstəliklərini təhrik edən məhsullar

    Hindistanın Tamil Nadu Mərkəzi Universitetinin alimləri tədqiqat qrupunun bir hissəsi olaraq, dərin qızardılmış qidaların (məsələn, kartof qızartması, pasties) neyron degenerasiyası prosesini tetikleyebileceğini və bununla da Alzheimer və Parkinson xəstəliklərinin inkişaf riskini artıra biləcəyini aşkar etdilər. . Nəticələr Discover BMB-də təqdim olunur.

    Tədqiqatçılar vurğuladılar ki, dərin qızardılmış qidalar təkcə qidanın kalori sayını artırmır, həm də onun bir çox təbii antioksidantlarını və sağlamlıq faydalarını yağdan təmizləyir. Yenidən istifadə edilən yağın tərkibində akrilamid və trans yağlar kimi zərərli komponentlər də ola bilər.

    Tədqiqatçılar təkrar istifadə edilən dərin qızardılmış yağın sağlamlıq üçün potensial risklərini müəyyən etmək üçün bir neçə siçovul qrupunu əhatə edən təcrübə aparıblar. Birinci qrup gəmiricilər müntəzəm qida, ikincilər (adi gündəlik qida rasionuna əlavə olaraq) 0,1 ml küncüt yağı, üçüncülər isə eyni miqdarda günəbaxan yağı aldılar. Dördüncü və beşinci qrup siçovullara əvvəlcədən isidilmiş küncüt və günəbaxan yağları verildi. Yenidən istifadə edilən dərin qızardılmış yağı simulyasiya etmək üçün bir neçə dəfə qızdırıldı.

    30 günlük pəhriz müdaxiləsindən sonra elm adamları dörd və beş qrupdakı siçovulların orqanizmdə oksidləşdirici stress səviyyəsinin və qaraciyərdə iltihabın artdığını aşkar ediblər. Bu gəmiricilərdə qalın bağırsağın əhəmiyyətli zədələnməsi də aşkar edilmişdir.

    Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, qızdırılan yağın təkrar istehlakı qaraciyərdə lipid mübadiləsini dəyişib və beyin üçün vacib olan omeqa-3 yağ turşusu DHA-nın daşınmasını azaldır. Bu cür transformasiyalar neyrodegenerasiyaya - neyron funksiyasının mütərəqqi itkisinə səbəb olur. Neyrodegenerasiya Alzheimer və Parkinson xəstəlikləri üçün xarakterikdir.

    Alimlər neyron disfunksiyasının bağırsaq-qaraciyər-beyin oxundakı pozulmalarla əlaqəli olduğunu fərz etdilər. Bu, müxtəlif fizioloji funksiyaların tənzimlənməsində mühüm rol oynayan ikitərəfli biokimyəvi siqnaldır. Bu oxun fəaliyyətindəki nasazlıqlar müxtəlif nevroloji pozğunluqların inkişafı ilə əlaqələndirilir.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR