Kombuçadan (kombucha) əldə edilən probiotiklər qurdların bağırsaqlarını koloniyalaşdıraraq və genlərinin fəaliyyətini dəyişdirərək onların yağ ehtiyatlarını azaltmağa kömək edir. Bunu PLOS Genetics jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Kombucha (kombuça üçün yapon adı) fermentasiya üçün şəkər əlavə edilən çay əsaslı bir içkidir. Bu mühitdə xüsusi bakteriyalar və mayalar inkişaf edir. Onların sağlamlığa faydaları olduğuna inanılır, lakin onların təsiri ilə bağlı araşdırmalar davam edir.
Alimlər yeni təcrübədə nematod qurdu C. elegans-a maya və bakteriya verdilər. Bu mikroblar qurdların bağırsaqlarını koloniyalaşdıraraq, orucluq zamanı olduğu kimi metabolik dəyişikliklərə səbəb olur. Nəticədə qurdlar arıqlayıblar. Onlar həmçinin yağların parçalanmasına cavabdeh olan genlərin aktivliyini artırıb və yağ sintezində iştirak edən genlərin fəaliyyətini azaldıblar.
Kombucha istehlak edən insanların qurdlarla eyni təsirləri yaşadıqlarını sübut etmək üçün daha çox araşdırmaya ehtiyac var. Bununla belə, ümumilikdə, nəticələr əvvəlki təcrübələrin məlumatlarına uyğundur.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.