Cedars-Sinai Tədqiqat İnstitutunun (ABŞ) mütəxəssislərinin rəhbərlik etdiyi beynəlxalq elmi qrup aşkar edib ki, qadın orqanizmi kişilərlə müqayisədə yağlı və şirin qidalar qəbul edərkən onları beyin zədələnməsinə və ürək xəstəliklərinə qarşı daha yaxşı qoruyur. Tədqiqatın nəticələri Cell Reports (Cell Rep) jurnalında dərc olunub.
Laborator siçanların iştirakı ilə aparılan təcrübədə tədqiqatçılar dişi gəmiricilər yüksək yağlı, yüksək karbohidratlı pəhrizdə olduqda dişi gəmiricilərin beyinlərində iltihabın baş vermədiyini başa düşdülər. Həmçinin çoxlu miqdarda yağlı və şəkərli qidalar onların ürək-damar sisteminə dağıdıcı təsir göstərmir.
Bənzər bir pəhrizdə olan erkək siçanlarda miokard və beyin zədələnmələri əhəmiyyətli dərəcədə yüksək idi. Tədqiqatçılar həmçinin beyin iltihabını həddindən artıq yemək, qan şəkərinin səviyyəsinin artması və piy toxumasının tərkibindəki dəyişikliklərlə əlaqələndiriblər ki, bu da təhlükəli çəki artımına səbəb ola bilər.
Alimlərin fikrincə, oxşar qoruyucu mexanizmlər insan orqanizmində də mövcuddur. Çox güman ki, yağlı qidaların zərərli təsirlərinə müqavimət göstərmək üçün unikal qabiliyyət qadınların hamiləlik dövründə təhlükəsiz çəki qazanması üçün lazımdır.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.