Bu barədə Mayo Klinikasının (dünyanın ən böyük özəl tibb və tədqiqat mərkəzlərindən biri) mütəxəssisləri danışıblar. Ekspert tövsiyələri Mayo Clinic saytında dərc olunur.
Qida təhlükəsizliyi sahəsində mütəxəssislər qeyd ediblər ki, tez-tez əllərin yuyulması və dəzgahların, kəsici taxtaların və qabların dezinfeksiya edilməsi zəhərlənmənin qarşısını alır. Mətbəx alətlərinin təmizlənməsi müxtəlif yeməklər, o cümlədən ət hazırlayarkən xüsusilə vacibdir.
Çiy ətin tərkibində olan bakteriyalar qidanın hazırlanması və ya saxlanması zamanı digər bişmiş və ya hazır qidalara keçə bilər. Bu proses çarpaz çirklənmə adlanır. Bunun qarşısını almaq üçün Mayo Clinic mütəxəssisləri ətlə təmasda olan bütün bıçaqları, kəsici taxtaları, qabları və qabları təkrar istifadə etməzdən əvvəl yaxşıca yumağı tövsiyə edir.
Yayda yeməyi soyuducuda saxlamaq da eyni dərəcədə vacibdir. Bu qaydanı laqeyd etsəniz, zəhərlənməyə səbəb olan təhlükəli mikroorqanizmlər onlarda çoxalda bilər. Ət və quş ətindən hazırlanan yeməklər, həmçinin tərkibində nəmlik olanlar, məsələn, salatlar tez xarab sayılır.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.