Çinin Hunan Kənd Təsərrüfatı Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, MAM1 geni brokkolinin tərkibindəki xərçəng əleyhinə birləşmələrin istehsalına cavabdehdir. Molekulyar yetişdirmə üsullarının köməyi ilə bu məhsulun anti-kanserogen potensialı gücləndirilə bilər. Tədqiqatın nəticələri Horticulture Research (HortRes) jurnalında dərc olunub.
Qabaqcıl ardıcıllıq texnologiyalarından istifadə edərək alimlər laboratoriyada brokoli genomunun yüksək dəqiqlikli xəritəsini qurdular və qlükozinolatların sintezindən məsul olan əsas genləri müəyyən etdilər. Qlükozinolatlar kükürd və azot ehtiva edən və qlükoza və amin turşularının törəmələri olan təbii olaraq meydana gələn üzvi birləşmələr sinfidir. Onlar antikanserogen xüsusiyyətlərə malikdirlər və hüceyrələrin və orqanların sağlamlığının qorunmasında iştirak edirlər.
Tədqiqatçılar metiltioalkil malat sintaza 1 (MAM1) geninin qlükozinolat biosintezində mühüm rol oynadığını aşkar ediblər. Eyni zamanda, artan ifadə (fəaliyyət) brokolidə qlükozinolatların daha əhəmiyyətli yığılmasına kömək edir.
Alimlərin fikrincə, onların kəşfi gələcəkdə mütəxəssislərə molekulyar yetişdirmə üsullarından istifadə etməklə yaxşılaşdırılmış faydalı xassələrə malik brokoli sortlarını inkişaf etdirməyə imkan verəcək. Xüsusilə, təkmilləşdirilmiş anti-kanserogen təsiri olan məhsullar yetişdirmək mümkün olacaq.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.