AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Həkim məsləhəti - Bu halda çörək yemək olmaz

  • + A
  • - A
  • Bu gün, 19:52

    Həkim məsləhəti - Bu halda çörək yemək olmaz


    Həzm orqanlarının iltihabi xəstəlikləri zamanı, məsələn, mədə və onikibarmaq bağırsağın xoralarının kəskinləşməsi zamanı qurudulmuş halda istifadə oluna bilən ən yüksək dərəcəli ağ un istisna olmaqla, bütün növ çörəklər pəhrizdən xaric edilir. Digər növlər xəstəliyin gedişatını ağırlaşdıra bilər. Bu barədə "Gazete.Ru"ya Federal Qidalanma və Biotexnologiya Mərkəzinin Kliniki Qidalanma Klinikasının dietoloqu Yuliya Çexonina bildirib.

    “Məsələn, çovdar çörəyi mədə turşuluğunun artması ilə zərərli ola bilər. Bu məhsulun tez-tez istehlakının qastritin şiddətlənməsinə səbəb ola biləcəyinə dair bir fikir var. Ancaq sağlam insan üçün qara çörək təhlükəsizdir. Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün müalicə və pəhriz terapiyası zamanı qara çörək pəhrizdən xaric edilir. Remissiya başlayan kimi, onu tədricən az miqdarda tətbiq etmək olar”, - diyetoloq bildirib.

    Ancaq çörək ürək-damar sistemi, diabet və ya piylənmə xəstəliklərinin inkişafı ilə əlaqəli deyil.

    “Bir çox insanlar hesab edir ki, çörəyin, xüsusilə də ağ rəngin çoxlu miqdarda yeyilməsi sağlamlığa zərər verə bilər və piylənmə, şəkərli diabet və ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır. Amma bu hadisələrlə çörək arasında birbaşa əlaqə yoxdur. Pəhrizin artan kalorili məzmunu səbəbindən piylənmə inkişaf edir və çox vaxt çörəyin özü deyil, üzərinə qoyduğumuz yağ, pendir və ya vetçinadlr”, - Çexonina bildirib.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR