Vegan ət, salatlar və meyvələr digər bitki mənşəli məhsullarla müqayisədə daha tez-tez qida zəhərlənməsinin "günahkarlarıdır". Qida mikrobiologiyası üzrə tədqiqatçı və Svinbern Texnologiya Universitetinin (Avstraliya) ətraf mühitin gigiyenası professoru Sara Maklin bu nəşr haqqında The Conversation-a danışıb.
Maklinin sözlərinə görə, mərci burgerləri və emal edilmiş tərəvəz kotletləri kimi vegan "ət" yeməkləri zülal və nəmlə zəngindir. Belə məhsullar yanlış hazırlanırsa və ya saxlanılırsa, bu, patogen bakteriyaların çoxalmasına kömək edə bilər.
Finlandiyada aparılan bir araşdırma vakuumla doldurulmuş vegetarian kolbasaların çoxlu miqdarda Clostridium botulinum sporlarını ehtiva etdiyini göstərdi. Bu, sinir sisteminə təsir edən nadir bir xəstəlik olan botulizmə səbəb olan bir mikroorqanizmdir.
Məsələn, kartof, makaron və ya düyü ilə nişastalı salatlar ətraf mühitdə geniş yayılmış bakteriya növü olan Bacillus cereus ilə yoluxa bilər. Onlar bişirərkən sağ qalan istiliyədavamlı sporlar əmələ gətirirlər. Məhsulları yüksək temperaturda saxladıqda bu bakteriyalar çoxala bilir.
Yarpaqlı göyərti və çiy cücərtilər də çox vaxt E. coli və salmonella tərəfindən törədilən xəstəliklərin yayılmasının səbəbi olur, çünki bu məhsullar adətən çiy yeyilir.
McLean əlavə etdi ki, meyvə "boşqabları" və ya çeşidləri təhlükəli bakteriyaların aşkar olmayan mənbəyi ola bilər. Fakt budur ki, meyvələri kəsərkən dəridə təbii olaraq mövcud olan bakteriyalar pulpaya çata bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.