Qızartmaq üçün "zərərli" bitki yağlarını mal əti yağı ilə əvəz etmək nəinki arıqlamağa kömək etmir, həm də ürək sağlamlığı üçün müəyyən risk yaradır. Bu barədə amerikalı dietoloq Şelli Balls və xərçəngdə qidalanmanın tədqiqi üzrə ixtisaslaşmış doktor Preeti Soni Health News-a danışıblar.
Bitki yağları qarğıdalı, pambıq, soya, günəbaxan, üzüm toxumu və küncütdən alınır. Bu cür məhsullar çox vaxt neytral dad və yüksək siqaret nöqtəsinə malikdir, bu da onları yemək üçün ən uyğun hala gətirir.
Bitki yağlarında çoxlu miqdarda omeqa-6 yağ turşularının sağlamlığa zərər verə biləcəyinə inanılır. Bununla belə, doktor Sonia görə, orta miqdarda istehlak xərçəng riskini artırmır. Bədənin A, D və E vitaminlərini düzgün qəbul etməsi üçün az miqdarda belə yağlar lazımdır.
Bundan əlavə, bitki yağları özləri və onlarla yemək rəqəmə zərər vermir. Bununla belə, toxum yağları çox vaxt ultra işlənmiş məhsulların istehsalında istifadə olunur - fast food, çörəkçilik, hazır yeməklər, qənnadı məmulatları. Məhz şəkər, natrium və konservantlarda yüksək olan bu növ qidalar piylənməni təşviq edir və ən azı 12 müxtəlif növ xərçəngə tutulma riskini artırır.
Dietoloqlar qeyd ediblər ki, son vaxtlar sosial şəbəkələrdə mal əti yağları “təhlükəli” bitki yağlarına daha sağlam alternativ kimi reklam olunur. Bununla belə, belə bir dəyişdirmə lazım deyil - heyvan yağları daha çox doymuş yağ turşularını ehtiva edir, bu da artıq ürək üçün təhlükəlidir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.