Hətta qlütensiz pivə belə həssas insanlarda şişkinlik və narahatlıq yarada bilər. Bask Ölkəsi Universitetinin alimləri arpadan hazırlanmış qlütensiz pivədə fruktanların və amilaza və tripsinin (ATI) protein inhibitorlarının - mədə-bağırsaq simptomlarını yarada bilən birləşmələrin qorunub saxlanıldığını aşkar ediblər. Onların tərkibi qlüten tərkibli adi pivə ilə müqayisə edilə bilən dərəcədədir. Əsər Qida Tərkibi və Təhlili Jurnalında (JFCA) dərc edilib.
Qlütensiz məhsulların artan populyarlığı pivə sənayesini xam arpadan qlüten çıxarmaq üçün texnologiyalar hazırlamağa məcbur etdi. Lakin, yeni bir araşdırmanın göstərdiyi kimi, qlütenin olmaması həzm sisteminin həssaslığı artmış insanlarda xoşagəlməz simptomlara səbəb ola biləcək digər bioloji aktiv birləşmələrin olmaması demək deyil.
GLUTEN3S qrupunun tədqiqatçıları həm ənənəvi, həm də qlütensiz 60 İspan pivəsi nümunəsini təhlil etdilər. Əsas diqqət taxıllarda təbii olaraq mövcud olan iki qrup maddəyə yönəldildi. fruktanam və belkam ATI.
Fruktanlar bitkilər üçün enerji ehtiyatı kimi xidmət edən mürəkkəb karbohidratlardır. Onlar buğda, arpa, soğan, sarımsaq və bananlarda olur və prebiotik xüsusiyyətlərə malikdir. Lakin, həssas bağırsaqları olan insanlarda fruktanlar şişkinliyə, qaz əmələ gəlməsinə və qarın ağrısına səbəb ola bilər. Bu birləşmələr qısa zəncirli karbohidratlar qrupuna aiddir və onların məhdudlaşdırılması tez-tez qıcıqlanmış bağırsaq sindromu olan xəstələrə tövsiyə olunur.
ATI zülalları bitkilərdə qoruyucu funksiya yerinə yetirir, lakin insan bədənində onlar fitri immuniteti aktivləşdirə bilərlər. Bir sıra tədqiqatlar onları həzm narahatlığı və bəzən iltihabi reaksiyalarla müşayiət olunan qlütenə həssaslıqla əlaqələndirir.
Təhlil göstərdi ki, adi və qlütensiz pivə arasında fruktanların və ATI-nin tərkibində əhəmiyyətli fərqlər yoxdur. Bu o deməkdir ki, qlütensiz pivə çölyak xəstəliyi olan insanlar üçün təhlükəsizdir, lakin həzm həssaslığından əziyyət çəkənlər üçün problem yarada bilər.
Əldə edilən məlumatlara əsasən, tədqiqatçılar az miqdarda fruktan olan pivəni fərqləndirməyə imkan verən əlavə etiketləmə tətbiq etməyi təklif etdilər. Bu cür məlumatlar həssas həzm sistemi olan istehlakçılara daha məlumatlı seçim etməyə kömək edəcək.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.