İstixana xiyarlarının tez-tez istifadəsi oksigen aclığını yarada bilər
Xiyar lif, kalium, maqnezium, yod və silikonun tərkibinə görə faydalıdır. Ancaq onların necə yetişdirilməsində əhəmiyyətli bir fərq var - torpaq və ya istixanada. Azadmedia.az xəbər verir ki, istixana xiyarlarında yüksək miqdarda nitrat və pestisidlər var.
“Nitratların insanlar üçün mütləq təhlükəli olduğunu söyləmək olmaz. Kiçik miqdarda onlar asanlıqla işlənir və bədəndən xaric olurlar. Ancaq onların sayı orta hesabla 8-14 q-dan çox olarsa, sağlamlığımıza mənfi təsir haqqında danışa bilərik. Qana böyük həcmdə buraxıldıqda nitratlar təhlükəli nitritlərə çevrilir, bu da öz növbəsində hemoglobini oksigeni daşıya bilməyən methemoqlobinə çevirir. Daxili orqanların hüceyrələri geri dönməz nəticələrə səbəb ola biləcək oksigen aclığını yaşamağa başlayır" - deyə həkim xəbərdarlıq edir.
Qastroenteroloq onu da qeyd edir ki, pestisidlər zəhərlidir, ona görə də onların uzun müddətli böyük miqdarda istehlakı orqanizmin xroniki intoksikasiyasına səbəb ola bilər.
Mütəxəssis istixanalarda xiyarla yanaşı, digər tərəvəz və meyvələrin də yetişdirilə biləcəyini xatırladır və belə məhsulların istehlakına əsaslı yanaşmağı tövsiyə edir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.