AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Üzüm yemək yaşlıların göz qişasını gücləndirir

  • + A
  • - A
  • 6-10-2023, 18:06

    Üzüm yemək yaşlıların göz qişasını gücləndirir


    Sinqapur Milli Universitetinin alimləri üzümün yaşlı insanların göz sağlamlığı üçün faydalı olduğunu müəyyən ediblər. Bu giləmeyvə yemək gözün tor qişasını gücləndirir, bu da yaşa bağlı görmə xəstəliklərinin riskini azaldır. Bu barədə EurekAlert məlumat yayıb.

    İnsanlar yaşlandıqca, qlaukoma və ya yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz xəstəliklərinin inkişaf riski artır. Bu, oksidləşdirici stress və yüksək səviyyəli inkişaf etmiş qlikasiya son məhsulları kimi amillərlə bağlıdır. Oksidləşdirici stress, antioksidant sistemin qeyri-kafi işləməsi nəticəsində orqanizmdə oksidləşmə proseslərinin kəskin artmasıdır. Üzüm kimi pəhriz antioksidanları oksidləşdirici stressi azalda və qlikasiya məhsullarının əmələ gəlməsini maneə törədə bilər. Bu, retinanın vəziyyətini yaxşılaşdırır, xüsusən də makula piqmentinin optik sıxlığını artırır.

    Tədqiqatda 34 yaşlı böyüklər iştirak edib. Alimlər onları iki qrupa ayırdılar. Birinci qrup gündə 46 qram dondurulmuş qurudulmuş süfrə üzüm tozu, ikinci qrup isə eyni miqdarda plasebo tozu istehlak etmişdir. Tədqiqatçılar subyektləri 16 həftə ərzində müşahidə ediblər.

    Nəticələr göstərdi ki, üzüm yeyənlərin qan plazmasının antioksidant tutumunda əhəmiyyətli artım müşahidə olunub. Bundan əlavə, birinci qrupdakı iştirakçılarda makula piqment sıxlığında artım müşahidə edildi - bu, işığa həssas hüceyrələrin cəmləşdiyi retinada ən böyük görmə kəskinliyinin sahəsidir.

    Tədqiqatçılar əlavə ediblər ki, göz qişasını gücləndirmək və yaşa bağlı görmə xəstəliklərinin inkişaf riskini azaltmaq üçün gündə təxminən bir yarım stəkan üzüm istehlak etmək lazımdır.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR