AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Alimlər paxlalı bitkilərin faydalı xüsusiyyətlərini sadalayıblar

  • + A
  • - A
  • 24-11-2023, 23:53

    Alimlər paxlalı bitkilərin faydalı xüsusiyyətlərini sadalayıblar

    Amerikanın qida və pəhriz əlavələri istehsal edən NutriScience şirkətinin dietoloqu elmi qrupun bir hissəsi olaraq zərif taxılların paxlalılarla əvəz edilməsinin arıqlamağa kömək etdiyini, ürək-damar və həzm sistemlərinin sağlamlığını yaxşılaşdırdığını müəyyən edib. Nəticələr Nutrients-də dərc edilib.

    Tədqiqatçılar zülallı qidaların və ya təmizlənmiş taxılların paxlalılarla (noxud, mərcimək) əvəz edilməsinin təsirlərini modelləşdiriblər. Onlar iddia edirlər ki, bir porsiya protein qidalarından (ət və yumurta) paxlalı bitkilərin xeyrinə imtina etmək qanda xolesterinin səviyyəsini 10%-dən çox azaldır. Bundan əlavə, noxud və mərciməkdə çoxlu lif var. Bunlar insan orqanizminin həzm fermentləri tərəfindən həzm olunmayan, lakin faydalı bağırsaq mikroflorasının emal etdiyi qida komponentləridir.

    Alimlər həmçinin qeyd ediblər ki, zərif taxılları paxlalılarla əvəz etmək orqanizmə fayda verə bilər. Təmizlənmiş taxıllar üyüdülmə zamanı qabığını və mikrobunu itirmiş taxıllardır - yalnız karbohidratlar və qlüten qalır. Bütün taxıllar emal olunmamış taxıllarla eyni miqdarda qida ehtiva edir. Paxlalılar maqnezium, kalium və mislə zəngindir. Kalium ürək dərəcəsini tənzimləmək üçün, maqnezium isə qanı seyreltməklə tromboz riskini azaltmaq üçün vacibdir.

    Bundan əlavə, paxlalıların kalorisi azdır. Onların istehlakı kilo itkisinə və maddələr mübadiləsinin normallaşmasına kömək edir.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR