AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Şirin və yağlı qidaların hansı hallarda xərçəngə səbəb olur?

  • + A
  • - A
  • 8-05-2024, 23:45

    Şirin və yağlı qidaların hansı hallarda xərçəngə səbəb olur?

    Doymuş yağ, şəkər və duzda yüksək qidalar yemək kilo almağa səbəb ola bilər. Sağlam olmayan bədən çəkisi səbəbindən insan orqanizmi potensial olaraq xərçəngə səbəb ola biləcək böyümə hormonlarının istehsalını artıra bilər. Bu barədə Daily Mail-ə Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Fondunun (WCRF) dietoloqlarından biri Metyu Lambert məlumat verib.

    Dietoloq izah etdi ki, insanlar ən çox tərkibində çoxlu yağ, şəkər və duz olan "zərbi" qidaları həddindən artıq yeyirlər. Bunlara fast food, çörək məhsulları, şokolad, dondurma və çips daxildir. Gec-tez həddindən artıq yemək artıq çəki artımına və hətta piylənməyə gətirib çıxarır. Həddindən artıq dərialtı yağ, öz növbəsində, bədəndə böyümə hormonlarının sintezini sürətləndirir.

    Uşaqlarda və yeniyetmələrdə böyümə zamanı sümük strukturlarının və daxili orqanların formalaşması üçün hüceyrə bölünməsini təmin edir, həmçinin böyüklərdə maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Piylənmə ilə təkcə normal hüceyrələr deyil, xərçəng hüceyrələri də sürətlə bölünə bilər.

    Lambert əlavə etdi ki, artıq çəkili insanlarda immun hüceyrələri bədənin çoxlu yağ hüceyrələrinin olduğu bölgələrə “cəlb olunur”. Birincinin həddindən artıq fəaliyyəti bədəndə iltihaba səbəb ola bilər və arzuolunmaz hüceyrələrin sürətlə bölünməsində başqa bir amil kimi çıxış edə bilər.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR