Tokio Tibb və Stomatologiya Universitetinin yapon tədqiqatçıları müəyyən ediblər ki, duzsuz pomidor şirəsinin müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Araşdırmanın nəticələri PubMed elmi portalında dərc olunub.
Araşdırmada Kuriyama şəhərinin 481 sakini iştirak edib. Bir il ərzində subyektlərə istədikləri miqdarda pomidor suyu içmək təklif edildi. Nəticədə prehipertenziya və ya hipertansiyonu olan 94 iştirakçı qan təzyiqində əhəmiyyətli dərəcədə azalma yaşadı. Orta sistolik təzyiq 141,2-dən 137,0 mm Hg-ə qədər azalıb.
Digər 125 könüllüdə qanda “pis” xolesterinin (LDL) səviyyəsi 155,0-dan 149,9 mq/dl-ə qədər azalıb. Eyni zamanda, bu faydalı təsir iştirakçıların yaşından və cinsindən asılı olmayaraq özünü göstərirdi.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, bir il ərzində könüllülər həyat tərzində ciddi dəyişiklik etməyiblər və bu, sağlamlıq göstəricilərinin yaxşılaşdırılmasında əsas rol oynayan pomidor şirəsinin olduğunu deməyə əsas verir. Alimlər təklif edirlər ki, pomidor şirəsi ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün əlverişli və effektiv üsula çevrilə bilər, çünki bu içki iki əhəmiyyətli risk faktorunu - yüksək qan təzyiqi və artıq xolesterinin səbəb olduğu aterosklerozu aradan qaldırmağa kömək edir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.