Massachusetts General Hospitalının alimləri müəyyən ediblər ki, həftədə iki dəfə müntəzəm qatıq istehlakı bağırsaq mikrobiomunda dəyişikliklər səbəbindən kolorektal xərçəng riskini azaldır. Tədqiqatın nəticələri Gut Microbes (GM) jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 100.000 tibb bacısı və 51.000 kişi həkimin sağlamlığı və pəhrizi haqqında məlumatlardan istifadə edilib. Birinci qrup 1976-cı ildən, ikinci qrup isə 1986-cı ildən monitorinq edilir.
Tədqiqatçılar iki tədqiqat qrupunda 3079 sənədləşdirilmiş kolorektal xərçəng hadisəsi aşkar etdilər. Komanda, şiş toxumasında bifidobakterial DNT-nin miqdarını ölçərək, təsdiqlənmiş diaqnozu olan iştirakçılardan alınan toxuma nümunələrini tədqiq etdi. Alimlər izah etdilər ki, bifidobakteriyal proksimal kolorektal xərçəng yoğun bağırsağın sağ hissəsində meydana gələn bir şiş növüdür.
Nəticələr göstərdi ki, həftədə bir porsiya qatıq istehlak edən iştirakçılarda qatıqda tapılan bakteriya növü olan bifidobakteriyalar üçün müsbət test edilən xərçəng inkişaf riski azalıb. Bununla belə, uzun müddətli qatıq istehlakı ilə kolorektal xərçəngin ümumi tezliyi arasında əhəmiyyətli bir əlaqə tapılmadı.
Elm adamları, qatıqın bağırsaq mikrobiomunu, o cümlədən bifidobakteriyaların fəaliyyətini dəyişdirə biləcəyini və onlara antiinflamatuar xüsusiyyətlər bəxş etdiyini irəli sürdülər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.