AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Yeməkdən sonra şişkinliyin qeyri-müəyyən bir səbəbi

  • + A
  • - A
  • 24-03-2025, 23:55

    Yeməkdən sonra şişkinliyin qeyri-müəyyən bir səbəbi


    Şişkinlik və ya həzmsizliyin qarşısını almaq üçün hər yeməyi 20-30 dəqiqə "uzatmaq" lazımdır. Zülal və lif xüsusilə hərtərəfli çeynəmə tələb edir. Klivlend Klinikasının Davranış Sağlamlığı Mərkəzindən psixiatr Lesli Heynberq bu məsələ ilə bağlı MedicalXpress-ə danışıb.

    Mütəxəssislər sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün yeyə biləcəyiniz qidalara diqqət yetirirlər. Bununla belə, doktor Haynberqin fikrincə, yemək sürəti heç də az əhəmiyyət kəsb etmir. Mütəxəssisin fikrincə, bir porsiyanı 20-30 dəqiqədən az müddətdə istehlak etmək çox sürətli sayılır.

    “Mədənin müxtəlif hormonal siqnallardan istifadə edərək beynə dolduğunu bildirməsi təxminən 20 dəqiqə çəkir. “Ona görə də insanlar tez yemək yeyəndə bu siqnalları görməyə və asanlıqla həddən artıq yeyə bilərlər”, - deyə mütəxəssis izah edib.

    Heynberq əlavə edib ki, tez yemək yeyən insanlar daha çox hava udmağa meyllidirlər. Bu vərdiş şişkinliyə və ya həzmsizliyə səbəb ola bilər. Qeyd olunur ki, desertlər və fast food kimi işlənmiş qidaları yemək ən asandır. Bununla belə, bərk zülal və lifi (bitki lifləri) daha yaxşı çeynəmək lazımdır.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR