Meyvə və tərəvəzlərdə flavonoid piqmentlərinin aktiv istifadəsi diabetin inkişaf riskini azalda bilər. Bu qənaətə Çinin Dazhou Mərkəzi Xəstəxanasının alimləri gəlib. Tədqiqatın nəticələri Exploratory Research and Hypothesis in Medicine (ERHM) jurnalında dərc olunub.
Flavonoidlər müxtəlif meyvə və tərəvəzlərdə olan təbii "rəngləndiricilər"dir. Onlar antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətləri ilə tanınırlar. Alimlər flavonoidlərin enteroendokrin sistemə təsir mexanizmlərini və 2-ci tip diabetin inkişaf riskini müəyyən etmək vəzifəsini qarşılarına qoyublar. Bunun üçün onlar siçanlar və hüceyrə modelləri üzərində bir sıra təcrübələr aparıblar.
Tədqiqat göstərdi ki, flavonoidlər insulin hormonuna həssaslığı artırır ki, bu da qidadan şəkərin bədəndə düzgün paylanmasına kömək edir. Bu maddələr həmçinin bağırsaq mikrobiotasını tənzimləyir və qlükozanın udulmasını maneə törədir.
Flavonoidlərdən biri - quercetin - serotonin sintezinin effektivliyini artırmaq qabiliyyətini nümayiş etdirdi. “Xoşbəxtlik hormonu” adlanan bu hormon məməlilərdə iştahı yatırır. Luteolin adlı başqa bir flavonoidin yağ parçalanması prosesi olan lipolizi stimullaşdırmaq üçün faydalı olduğu göstərilmişdir.
Alimlərin fikrincə, əvvəlki tədqiqatlar təsdiqləyir ki, flavonoidlərlə zəngin pəhriz şəkərli diabetin inkişaf riskini 26% azaldır. Meyvə və tərəvəzlərdən əlavə, bu qidalar giləmeyvə, göyərti, qəhvə və yaşıl çayda olur.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.