Sidney Universitetinin avstraliyalı alimləri müəyyən ediblər ki, tərkibində yüksək yağ və şəkər olan pəhriz beynin fəaliyyətinə, xüsusən də kosmosda oriyentasiya qabiliyyətinə mənfi təsir göstərir. Tədqiqat International Journal of Obesity (IJO) jurnalının elmi nəşrində dərc olunub.
Komanda 18-38 yaş arası 55 tələbənin iştirakı ilə eksperiment keçirib. Könüllülər pəhrizləri ilə bağlı anketləri doldurdular, sonra virtual labirintdə iş yaddaşı və məkan naviqasiyası üzrə testlərdən keçdilər.
İştirakçılar marşrutu xatırlayaraq altı dəfə “xəzinə”ni (hədəf obyektini) tapmalı, sonra isə yaddaşla onun yerini göstərməli idilər. Daha çox şirin və yağlı qidalar qəbul edənlər, hətta BKİ və digər amilləri nəzərə aldıqdan sonra da pisləşdilər.
Alimlər müəyyən etdilər ki, çox şəkər və doymuş yağ olan pəhrizlər, ehtimal ki, beynin yaddaş və oriyentasiyadan məsul olan hipokampusun işini pozur. Ancaq bu təsir geri qaytarıla bilər - pəhrizdə dəyişiklik idrak funksiyalarını bərpa edə bilər.
Tədqiqatçılar onu da müəyyən ediblər ki, bu cür problemlər təkcə yaşlılarda deyil, hər yaşda baş verə bilər.
"Bu təcrübə sübut edir ki, hətta gənclikdə də fast food və şirniyyatlar idrak qabiliyyətini zəiflədə bilər", - kəşfin müəllifləri qeyd ediblər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.