AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

JAMA: məşhur quru səhər yeməyində şəkər, yağ və duzun miqdarı artır

  • + A
  • - A
  • 21-05-2025, 23:52

    JAMA: məşhur quru səhər yeməyində şəkər, yağ və duzun miqdarı artır

    Beynəlxalq alimlər qrupu 2010-cu ildən 2023-cü ilə qədər bazarda peyda olan yeni uşaq quru səhər yeməyinin təhlilini aparıb və həyəcan verici bir tendensiya aşkar edib: istehsalçılar şəkərin, duzun və yağın tərkibini getdikcə artırır, eyni zamanda protein və lifin miqdarını azaldır. JAMA Network Open jurnalında dərc olunan iş.

    Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, bu gün bəzi uşaq dənli bitkilərinin yalnız bir hissəsində Amerika Kardiologiya Assosiasiyasının tövsiyə etdiyi gündəlik şəkər normasının 45%-dən çoxu ola bilər. Bu o deməkdir ki, hətta səhər uşaq gündəlik limitin demək olar ki, yarısını alır - hətta konfet yeməmiş və ya şirin şirəsi içməzdən əvvəl.

    Tədqiqatın müəllifləri təklif edirlər ki, istehsalçılar qida dəyərini itirərək dad və cəlbedicilik lehinə seçim edə bilərlər. Bu, uşaqlarda piylənmənin və yaşlılarda ürək xəstəliklərinin davamlı böyüməsi fonunda xüsusilə təhlükəlidir.

    Zülal və lifin azalması da narahatlıq doğurur. Bu komponentlər toxluğu qorumağa, qan şəkərini tənzimləməyə və normal həzmə töhfə verməyə kömək edir. Onların səhər pəhrizində olmaması həddindən artıq yeməyə və vacib qida maddələrinin olmamasına səbəb ola bilər.

    Mütəxəssislər valideynləri məhsulların tərkibini diqqətlə oxumağa və əlavə şəkər və doymuş yağların minimum məzmunu olan variantları seçməyə çağırır.

    “Uşağın sağlamlığını ilk başlatan onun səhər yeməyidir” deyə vurğulayırlar.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR

    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR