Meyvə və tərəvəzlər yediyimizdən daha tez xarab olanda günahkarlıq hissi hamımıza bəllidir. İndi Massaçusets Texnologiya İnstitutunun tədqiqatçıları saxlama müddətini uzatmağın bir yolunu tapdılar.
Bu kəşf xüsusilə vacibdir, çünki dünya qidasının 30% -dən çoxu məhsul yığıldıqdan sonra artıq itirilir - bu, bir milyarddan çox insanı qidalandırmaq üçün kifayət edərdi. Soyuducular ənənəvi saxlama vasitəsidir, lakin onlar elektrik enerjisi və bir çox regionlarda mövcud olmayan infrastruktur tələb edir.
Yeni metodun əsas elementi stress yaratmadan bitkinin sıx dərisinə nüfuz edən və birbaşa bitki toxumasına melatonin dozasını dəqiq çatdıran miniatür ipək mikro iynələrdir.
Təcrübədə alimlər tez xarab olan Asiya tərəvəzi olan pak-çoyunu emal ediblər. Mikroiynələrin köməyi ilə melatoninlə müalicə olunan bitkilər adi bitkilərlə müqayisədə otaq temperaturunda 4 gün, soyuducuda isə 10 gün daha çox təzə qalır. Bu, məhsulu xarab olmadan mağazalara gətirməyə imkan verəcəkdir.
Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, melatonin qocalmanı ləngidən bitkilərdə qoruyucu mexanizmləri aktivləşdirir. Müalicə olunan bitkilərin çəkisi, rəngi və xlorofil tərkibinin göstəriciləri daha uzun müddət sabit qaldı.
İndi mikroiynəli plasterlər əl ilə vurulsa da, gələcəkdə onları kənd təsərrüfatı maşınlarında - traktordan tutmuş dronlara kimi tətbiq etməyi planlaşdırırlar. Bundan sonra komanda müxtəlif hormonların müxtəlif mədəniyyətlərə təsirini öyrənəcək və layihənin texnologiyasını genişləndirmək yollarını axtaracaq.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.