Sloveniya və Hollandiyadan olan beynəlxalq alimlər qrupu kofeinin canlandırıcı xassələri ideyasına şübhə yaradan bir kəşf etdi. Məlum olub ki, kofeinsiz qəhvə adi içki kimi eyni fizioloji və koqnitiv reaksiyalara səbəb ola bilər. Araşdırma Heliyon elmi jurnalında dərc olunub.
Komanda müntəzəm olaraq qəhvə içən 20 tələbənin iştirakı ilə ikiqat kor, plasebo nəzarətli bir araşdırma aparıb. İştirakçılara təsadüfi olaraq ya adi qəhvə, ya da onun kofeinsiz versiyası verildi və hər iki içki dad və qoxu baxımından eyni idi.
Qəhvə qəbulundan əvvəl və sonra EEG ilə ürək ritmi, qan təzyiqi, koqnitiv funksiyalar və beyin fəaliyyəti ölçüldü. Kofein qəbul edən qrupun daha aydın dəyişikliklər göstərəcəyi gözlənilirdi, lakin nəticələr gözlənilməz oldu.
Hər iki qrup oxşar fizioloji reaksiyalar göstərdi: ürək dərəcəsinin azalması və arterial təzyiqin artması. Koqnitiv testlərdə, o cümlədən şifahi hesablama və diqqət tapşırıqlarında qruplar arasında fərqlər minimal idi.
Tədqiqatçılar güman edirlər ki, qoxu, dad və hətta qəhvənin hazırlanması prosesinin özü kofeindən asılı olmayan psixoloji və fizioloji reaksiyalara səbəb ola bilər. Artıq sübut edilmişdir ki, hətta qəhvə qoxusu və ya bir doza kofein qəbul etdiyinizə inam da ayıqlıq və idrak funksiyalarına təsir edə bilər.
Nəticələr maraqlı olsa da, alimlər nümunənin kiçik olduğunu və bütün iştirakçıların daimi qəhvə içənlər olduğunu qeyd edirlər. Bundan əlavə, hətta kofeinsiz qəhvə də az miqdarda kofein ehtiva edir ki, bu da nəticələrə təsir edə bilər.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.