"Şirinlik, yoxsa çirkinlik?" — Halloween bayramında qapıda tez-tez səslənən bir ifadə. Lakin bəziləri heç açmamağı üstün tuturlar — və təkcə düşmən olduqları üçün deyil. Həkimlər daha tez-tez xatırladırlar. Şəkər heç də hər hansı bir Halloween canavarından az məkrli ola bilməz. Portal The Conversation bu barədə məlumat verir.
Britaniya mediasını şoka salan hekayə bunu açıq şəkildə təsdiqləyir. Bir kişi üç gündə 3 kq jele şüşəsi yedi və kəskin divertikulit - yoğun bağırsağın divarının iltihabı ilə xəstəxanaya düşdü. Orqanizm sadəcə şəkər və jelatinin artıqlığı ilə mübarizə apara bilmədi. Xəstə sağaldı, amma onun sözlərinə görə, o vaxtdan bəri harada olduğuna baxa bilmir.
Lakin, hətta kiçik dozalarda belə şirniyyatlar zərər verə bilər. İlk zərbəni birbaşa ağıza verir. Şəkərlə qidalanan bakteriyalar diş minasını məhv edən turşular əmələ gətirir. Zamanla bu, kariyes və diş əti iltihabına, eləcə də ağız qoxusuna səbəb olur.
Qana daxil olduqdan sonra şəkər qlükozada kəskin sıçrayışlara səbəb olur - buna görə də narahatlıq, hiperaktivlik hissi yaranır və sonra güc və qıcıqlanma azalır. Bu dövrü təkrarlamaq şirniyyatlara asılılıq yaradır. Həddindən artıq şəkər istehlakı birbaşa piylənmə və insulin müqaviməti, 2-ci tip diabetin əsas simptomları, eləcə də ürək-damar xəstəlikləri, hipertoniya və qaraciyər disfunksiyası riskinin artması ilə əlaqədardır.
Qara biyan kökünü (Glycyrrhiza glabra kökündən) sevənlər də risk altındadırlar. Onun aktiv maddəsi - qlisirrizin - kortizol və aldosteronun təsirini təqlid edərək hormonal balansa təsir göstərir. Kiçik dozalarda biyan kökü ürək yanmasına kömək edə bilər, lakin həddindən artıq istifadə ilə qan təzyiqinin artmasına, şişməyə və ürək və böyrəklər üçün təhlükəli olan kalium itkisinə səbəb olur. Böyüklərə gündə 100 mq qlisirrizin qəbul etmək tövsiyə edilmir — bu, təxminən 50 q qara biyan kökü deməkdir. Ürək və ya böyrək xəstəlikləri olan insanlar üçün biyan kökünü tamamilə istisna etmək daha yaxşıdır.
Super turşulu konfetlər və köpüklü tozlar limon turşusu ehtiva edir ki, bu da xarakterik "qıdıqlayıcı turşu" effekti yaradır. Lakin onun pH səviyyəsi 2,5-dən aşağı ola bilər - sirkə ilə müqayisə edilə bilər. Tez-tez istifadə edildikdə, bu cür şirniyyatlar, xüsusən də uşaqlarda diş minasını sözün əsl mənasında həll edir.
Həkimlər turş şirniyyatlar qəbul etdikdən sonra ağız mukozasında xoralar əmələ gəlməsi hallarını qeyd edirlər. Mədədə artıq turşu selikli qişanın iltihabına və qıcıqlanmasına səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər şirniyyatları tamamilə qadağan etmək lazım deyil, lakin onlar, xüsusən də uşaqların pəhrizində nəzarət altında saxlanılmalıdırlar, deyə məsləhət görürlər.