Times of India. Gündə bir stəkan şərab sirroza səbəb ola bilər
Qırmızı şərabın gündəlik kiçik dozalarda qəbulu qaraciyər sirrozunun inkişafına səbəb ola bilər. Harvard Universitetinin məzunu, qastroenteroloq Saurabh Seti bu nəşr haqqında Times of India-ya danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, uzun müddətdir ki, qırmızı şərabın orta dərəcədə qəbulunun sağlamlığa zərər vermədiyi və hətta ürəyə fayda verə biləcəyinə inanılırdı.
Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, polifenolların şərabın tərkibində saxlanıla biləcəyi mümkündür. Bu birləşmələr bitkilərin özlərini zərərvericilərdən, xəstəliklərdən və mənfi ətraf mühit amillərindən qorumağa, həmçinin çiçəklərin və meyvələrin rəngini formalaşdırmağa kömək edir. Polifenolların insanlar üçün faydaları onların antioksidan və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə əlaqədardır.
Lakin, Seti qeyd edib ki, polifenolların təsiri həmişə etanolun zərərli təsirlərini neytrallaşdırmır. Qastroenteroloq vurğuladı ki, istənilən miqdarda spirtli içki qaraciyərə dağıdıcı təsir göstərə bilər.
"Mənim klinik təcrübəmdə gündə bir stəkan şərab içən xəstədə ağır qaraciyər sirrozu inkişaf etmişdir. Alkoqol, növündən asılı olmayaraq, qaraciyərdə iltihaba, yağ yığılmasına və oksidləşdirici stressə səbəb olur. Zamanla bu, toxumaların çapıqlanmasına, fibroza və sonda sirroza səbəb olur", - deyə o izah etdi.
Seti əlavə etdi ki, yağlı qaraciyər xəstəliyinin əsas təhlükəsi onun simptomsuz gedişidir. İnsanlar bu an patoloji vəziyyətləri barədə məlumat əldə edə bilməzlər, çünki bu zaman daha çox şey ciddi şəkildə zədələnir. Buna görə də bir çox insan bu vərdişi təhlükəsiz hesab edərək az miqdarda spirtli içki içməyə davam edir.
Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.