AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Hansı qida vərdişlərinin demans riskini 84% artırdığı məlum olub

  • + A
  • - A
  • Dünən, 20:17

    Hansı qida vərdişlərinin demans riskini 84% artırdığı məlum olub


    Glenn Biggs Alzheimer İnstitutunun alimləri doymuş yağlar və işlənmiş karbohidratlar kimi iltihablı qida komponentlərindən sui-istifadənin demans hallarının artması ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdilər. Alzheimer's & Dementia (A&D) jurnalında dərc olunan məqalələr.

    Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının proqnozuna görə, 2050-ci ilə qədər demans hallarının sayı 152 milyona çata bilər ki, bu da səhiyyə sistemi və xəstələrə qulluq edən insanlar üçün əhəmiyyətli yük yaradacaq. Tibbi müalicədə uğur qazanmasına baxmayaraq, xəstəliyin qarşısının alınmasına yönəlmiş profilaktik tədbirlər nəticəsiz qalır.

    Demansın inkişaf riskini azaldan üsullardan biri də düzgün qidalanmadır. Tədqiqatlar göstərdi ki, Aralıq dənizi kimi antiinflamatuar pəhrizlər idrak funksiyalarının azalmasına səbəb ola bilər. Son illərdə elm adamları həmçinin pəhrizin bədəndəki iltihabi proseslərə təsirini qiymətləndirən pəhrizin iltihab potensialı indeksindən (DII) istifadə etməyə başladılar.

    DII, 36 qida komponentinin iltihabın səviyyəsinə təsirini kəmiyyətcə qiymətləndirməyə imkan verir, onları iltihab əleyhinə (lif, A, C, D vitaminləri, omeqa-3 yağ turşuları) və iltihab əleyhinə (məsələn, doymuş yağlar) ayırır. və təmizlənmiş karbohidratlar). Daha yüksək DII göstəriciləri pəhrizin daha çox iltihab potensialını göstərir.

    60 yaşdan yuxarı 1487 nəfərin iştirakı ilə aparılan yeni araşdırmada alimlər DII, demensiyanın inkişafı və Alzheimer xəstəliyi arasındakı əlaqəni təhlil ediblər. 13 illik müşahidə zamanı 246 iştirakçıda belə xəstəliklər aşkarlanıb.

    Nəticələr göstərdi ki, iltihablı pəhriz həqiqətən idrak sağlamlığını məhv edir. DII indikatorunun hər bir artımı istənilən növ demans riskini 21%, Alzheimer xəstəliyini isə 20% artırır. Ən çox şəkər, yağ, yağlı ət, şirniyyat və fast food qəbul edən insanlarda demans inkişaf riski 84% artıb.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR