Pəhriz əlavələri və emulqatorlar, o cümlədən bitkilərdən əldə edilənlər, tip 2 diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər. Bunu Lancet Diabetes & Endocrinology jurnalında dərc olunan araşdırma göstərib.
Emulqatorlar bəzi sənaye tortlarına, peçenye və desertlərə, o cümlədən qatıqlara, dondurmalara, şokoladlara, sənaye çörəklərinə, marqarinlərə və hazır yeməklərə əlavə edilir. Bu əlavələr yeməyin görünüşünü, dadını və teksturasını yaxşılaşdıra və saxlama müddətini uzada bilər. Digər qida əlavələrində olduğu kimi, emulqatorların təhlükəsizliyi o zaman mövcud olan elmi sübutlara əsaslanaraq səhiyyə agentlikləri tərəfindən qiymətləndirilmişdir. Bununla belə, yeni tədqiqatlar göstərir ki, emulqatorlar bağırsaq mikrobiotasına zərər verə bilər və iltihab və metabolik pozğunluqlar riskini artıraraq, potensial olaraq diabetin inkişafına səbəb ola bilər.
Yeni araşdırmada tədqiqatçılar Fransada 104 139 yetkin şəxsin (orta yaş 43) məlumatlarını təhlil ediblər. 14 il ərzində iştirakçılar hər altı aydan bir, bütün hazırlanmış qidaların markaları da daxil olmaqla, hansı qidaları yediklərini bildirdilər. Daha sonra alimlər sorğulara cavablarını və verilənlər bazalarından alınan məlumatları müqayisə edərək, iştirakçıların qida rasionunda emulqatorların miqdarını müəyyən ediblər.
Müayinə zamanı 1056 iştirakçıya şəkərli diabet diaqnozu qoyuldu. Bunun riskinə yaş, cins, çəki (BMI), təhsil səviyyəsi, ailənin tibbi tarixçəsi, siqaret çəkmə, spirt istehlakı, fiziki fəaliyyət səviyyəsi və pəhrizin ümumi keyfiyyəti (şəkər qəbulu daxil olmaqla) təsir göstərirdi.
Alimlər müəyyən ediblər ki, müəyyən emulqatorlar tip 2 diabet riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Beləliklə, hər 100 mq karagenan (onlar dəniz yosunlarından alınır) riski 3%, hər 500 mq kalium ortofosfat - 15%, hər 500 mq natrium sitrat - 4% artırdı.
Əsərin müəllifləri bunun müşahidə xarakteri daşıdığını və buna görə də emulqatorların diabetin inkişafına səbəb olduğunu sübut etmədiyini vurğuladılar. Ola bilsin ki, aşkar edilmiş korrelyasiya başqa səbəblərlə izah olunur. Bununla belə, tədqiqat qida əlavələrinin bağırsaq mikroblarına mümkün təsirləri ilə bağlı yeni sübutlar işığında onların təhlükəsizliyinin yenidən qiymətləndirilməsinin vacibliyini göstərdi.