AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Çörək və şokoladın şəkərli diabet riskini artıran komponenti müəyyən edilib

  • + A
  • - A
  • 10-06-2024, 22:42

    Çörək və şokoladın şəkərli diabet riskini artıran komponenti müəyyən edilib

    TheLancet: Çörək və şokoladda olan emulqatorlar diabet riskini artırır

    Parisdəki Sorbon Nord Universitetinin alimləri müəyyən qida emulqatorlarının istehlakı ilə 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin artması arasında əlaqə olduğunu müəyyən ediblər. Nəticələr The Lancet Diabetes & Endocrinology jurnalında dərc olunub.

    Tədqiqatda orta yaşı 43 olan 100 mindən çox könüllü iştirak edib. Subyektlərin əksəriyyəti (79%) qadınlardır. Birinci mərhələdə iştirakçılar elm adamlarına istehlak etdikləri bütün qida və içkilərin iki günlük qeydlərini təqdim etdilər. Növbəti 14 il ərzində könüllülər hər altı aydan bir öz pəhriz məlumatlarını yeniləyirdilər. Müşahidə dövründə 1056 nəfərdə şəkərli diabet aşkarlanıb.

    Alimlər müəyyən ediblər ki, çoxlu emulqator qəbul edən insanlarda bu xəstəliyə daha çox rast gəlinir. Emulqatorlar qidalarda cəlbedici və vahid tekstura yaratmaq üçün müxtəlif maddələrin qarışdırılmasına imkan verən maddələrdir. Onlar dondurma, çörək və şokolad istehsalında geniş istifadə olunur.

    Tədqiqatçılar aydınlaşdırdılar ki, karagenanlar (və qatılaşdırıcı E407) doza gündə 100 mq artırıldıqda diabet inkişaf riskini 3% artırır, gündə 500 mq qəbul edərkən tripotasium fosfat (E340), mono efirləri 15% artırır. - və diasetiltartar turşusu, mono- və yağ turşularının digliseridləri (qida əlavəsi E472e) - gündə 100 mq istehlak əsasında 4%. E331, E412, E414 və E415-in artan qəbulu da diabet mellitus ilə əlaqələndirildi.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR