AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Həkim gündə nə qədər çiyələk yeyə biləcəyinizi açıqladı

  • + A
  • - A
  • 26-05-2023, 23:57

    Həkim gündə nə qədər çiyələk yeyə biləcəyinizi açıqladı

    Qastroenteroloq Kaşux gündə 250 q-dan çox olmayan çiyələk yeməyi tövsiyə edir
    Çiyələklərin 90%-i sudur, tərkibində çoxlu vitaminlər və az miqdarda şəkər var, buna görə də şəkər xəstələri, eləcə də çəkisini yaxından izləyən insanlar tərəfindən istehlak edilə bilər. Bundan əlavə, çiyələk qan şəkərinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir və sinir sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edir. Bununla belə, giləmeyvə istifadə edərkən, mülayimliyi unutmaq olmaz. Bu barədə Gazeta.Ru-ya tibb elmləri namizədi, Gemotest laboratoriyasının qastroenteroloqu Yekaterina Kaşux məlumat verib.

    “Yetkinlər üçün optimal gündəlik çiyələk dozası 200-250 qramdır, onun artıqlığı mədə-bağırsaq traktını pozmaq təhlükəsi yaradır. Bundan əlavə, çiyələk güclü bir alerjendir, buna görə reaksiyanı izləyərək, çox diqqətlə uşağınızın pəhrizinə daxil etməlisiniz. Ehtiyatla, qastrit və mədə xorası olan insanlar üçün pəhrizinizə daxil etməlisiniz "deyə ekspert xəbərdarlıq etdi.

    Onun sözlərinə görə, çiyələkdən istifadə zamanı normaya və digər ehtiyat tədbirlərinə əməl etsəniz, bu, yalnız orqanizmə fayda verəcək. Məsələn, çiyələkdə çoxlu lif və pektinlər var. Bundan əlavə, bu giləmeyvə vitamin və minerallar anbarıdır. B, C, A, PP vitaminləri, həmçinin dəmir, kalium, yod, maqnezium, fosfor, kalsium, sink və üzvi turşular - oksalik, salisilik, fol turşusu ilə zəngindir.

    “Çiyələklərdə çoxlu C vitamini var, hətta limondan da çoxdur. 100 q giləmeyvə içərisində gündəlik tələbat 75-90 mq olan demək olar ki, 60 mq ehtiva edir. Bu vitamin toxunulmazlıq üçün vacibdir, o, orqanizmə infeksiya və iltihabla mübarizə aparmağa kömək edir”, - deyə Yekaterina Kaşux bildirib.

    O, həmçinin qeyd edib ki, çiyələyin tərkibindəki flüor və kalsium sümükləri gücləndirir, manqan isə karbohidrat mübadiləsinə müsbət təsir göstərir.

    “Giləmeyvənin tərkibindəki maqnezium və kalium sinir sisteminin normal fəaliyyətinə kömək edir, sink isə dərinin bərpasını yaxşılaşdırır və reproduktiv sistemin sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Kalium sayəsində çiyələk ödemdən qurtulmağa kömək edir və böyrək və sidik yollarının xəstəliklərinin profilaktikası kimi xidmət edir. Pektinlər və üzvi turşular isə mədə-bağırsaq traktının işini normallaşdırır ”.

    Çiyələkdə həmçinin çoxlu polifenollar var - hüceyrələri reaktiv oksigen növlərinin zədələnməsindən qoruyan təbii antioksidantlar. Çiyələklərin tərkibinə daxil olan antosiyaninlər, flavonollar, ellagik turşusu, sinnamik turşular qan damarlarının divarlarını gücləndirməyə, ürəyin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR