AzadMedia
Telegram Facebook Twitter Youtube Instagram

Dietoloqdqn çiy yumurta yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ

  • + A
  • - A
  • 13-10-2023, 23:42

    Dietoloqdqn  çiy yumurta yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ

    Yumurtanın ağı tam, sarısı isə yarı bişdikdə ən yaxşı həzm olunur. Bu barədə Gazeta.Ru-ya dietoloq Yelena Solomatina məlumat verib. Lakin onun sözlərinə görə, yumurtalar bu şəkildə hazırlandıqda salmonella infeksiyası riski var.

    “Hipotetik olaraq çiy yumurta yeyə bilərsiniz, amma ondan zəhərlənə bilməzsiniz. Başqa bir şey, ağ qaynadılmış və sarısı yarım bişmiş, yəni termal olaraq da işlənmiş, lakin tamamilə deyil, daha yaxşı əmilir. Bu zaman yumurtanın tərkibində olan faydalı maddələr daha yaxşı mənimsənilir, çünki yumurtanın tərkibində bir çox komponentin sorulmasına mane olan avidin var. Təhlükə, toyuq yumurtalarının salmonellyozla çirklənməməsinə zəmanətin olmamasıdır. Bıldırcınların bədən istiliyi daha yüksəkdir və salmonellyoz praktiki olaraq baş vermir, quşlarla problemlərin qeydə alındığı təcrid halları var. Amma toyuq yumurtası kimi risk yoxdur. Ancaq toyuq yumurtasından danışırıqsa, hətta mənim qohumum da bu yaxınlarda zəhərlənib və bu vəziyyətdən çıxmaq çox çətindir, çünki o, əvvəlki kimi yeməyə öyrəşib. O da inadla təkid etdi ki, mağazadakı yumurtalar yoxlanılıb, bu doğrudur, amma necə deyərlər, yaşlı qadını ovuşdurmaq olar. Bu, hələ də çox təhlükəli hekayədir” deyən Solomatina əlavə etdi ki, yumurtanın ən təhlükəsiz istifadəsi üçün onları bərk olana qədər qaynatmaq və ya omleti qızartmaq lazımdır. O, aydınlaşdırdı ki, yumurtaları çiy yeməyin mənası yoxdur, çünki onlar bu şəkildə zəif həzm olunurlar.

    “Mövcud tövsiyələr ondan ibarətdir ki, yumurta sərtləşənə qədər qaynadılmalı və ya omlet kimi yeyilməlidir, ancaq qızardılmış yumurta kimi deyil. Yumurtalar yaxşı qızdırılmalıdır, çünki salmonellyoz halları hələ də nadir deyil. Normal qaynadılmış, qızardılmış yumurta da yaxşı həzm olunur. Yumurtanın nə qədər saxlanmasından və saxlanmadan əvvəl yuyulmasından da asılıdır. Saxlandıqda orada yumurtanın məsaməliliyi artır. Yumurta çirklidirsə, bu bakteriyalar bu məsamələrdən içəri daxil ola bilər. Onları çiy yeməyin mənası yoxdur, çünki bu zaman o, daha pis sorulur və avidin bir sıra faydalı maddələri bağlayır, ona görə də yumurtaları qaynatmaq və ya qızartmaq daha yaxşıdır”, - deyə o, izah edib.


    www.AzadMedia.az

    Mətndə səhv var? Onu siçanla seçin və Ctrl+Enter düyməsini basın.
    OXŞAR XƏBƏRLƏR


    Köşə
    XƏBƏR LENTİ
    BÜTÜN XƏBƏRLƏR